Szex: Ha a férfi annyira nem érdeklődő

Minden jó párkacsolat kezdete tele van szexuális feszültséggel, vággyal, gerjedelemmel. Idővel, ha beteljesül a kapcsolat, akkor elmélyülnek az érzelmek, megjelenik a szerelem érzése, társakká válunk. Aztán ritkulnak a szexuális együttlétek, majd sokaknál teljesen meg is szűnnek. Van, hogy a nő miatt, de van, hogy a férfi lesz az, akit kevésbé érdekel a szex. Hogyan lehet ezzel kapcsolatban bármit is lépni, és mennyire lehet ehhez köze annak, hogy milyen a nő?

Ha fontosnak tartod a munkánkat, támogasd a működésünket!

A rutin biztonságot ad, de nem szexi

Ahogy közelebbről megismerjük egymás szokásait, mindennapi rutinját, úgy válik az addig izgalmas újdonság élménye ismerőssé. Szuper lenne, ha a vonzalom örökké tartana, de ez csak akkor lehetséges, ha tudatosan figyelünk rá. A szexmentes időszakok minden párkapcsolatban normálisak és léteznek, viszont az is tény, hogy ha abbahagyjuk valamiért a rendszeres szexet, akkor könnyen leszokhatunk róla.

Helyette minden más fontosabbá válhat: a Netflix előtti chillezés, a baráti találkozók, családi találkozók, hobbik. A hobbik például meglepő mértékben sokasodhatnak, ha nincs szex. Meglehet, hogy a két félnek teljesen eltérő a libidója, viszont ezt akár össze is lehet hangolni. Van, hogy a nő az elutasító, és van, hogy a férfi, ez utóbbiról ritkán esik szól, pedig létező jelenség. Ha a férfi az elutasító fél a kapcsolatban, akkor az a nőre ugyanúgy hathat, mint ellenkező esetben: önbizalomhiány, kisebbségi érzések, saját nemiséggel kapcsolatos rossz érzések bukkannak fel.

És ha a férfi eközben még pornót is néz és maszturbál, akkor a nő teljes egészében magára is veheti a problémát: mondván, hogy vele van a gond, ő nem elég jó nő.

Erről pedig szó sincs, a külsőnek ehhez semmi köze. A kinyúlt pulóverben és lázas betegen is lehet valakit szerelemmel szeretni. Bár jó, ha inkább mindenki odafigyel magára otthon is. Általánosságban igaz az, hogy ha valakivel hosszú ideje vagyunk együtt, akkor kevésbé van kedvünk vele randizni menni. A vágy csökkenése még nem fokmérője a párkapcsolatnak. A szexuális vágy egy életen át ingadozó, sosem állandó.

Randi, randi és randi

Ha úgy érezzük, már idejét sem tudjuk, mikor csókolóztunk egy jót, vagy hogy mikor szeretkeztünk, akkor érdemes megvizsgálni, hogy mikor randiztunk utoljára. Lehetséges, hogy kevesebb a bók, dicséret, mint korábban a kapcsolatban, a randik száma is lecsökkenhet, és ha ezek a jelek megvannak a kapcsolatban, akkor lehet ellene tenni. Ahelyett, hogy hibáztatnánk egymást, inkább a keressük a megoldást: ott kezdjük el, ahol anno elkezdtük! A párkapcsolatok elején sem spontán a szex, hiszen készülünk a randikra, tiszták vagyunk, szőrtelenítünk, borotválkozunk, és úgy viselkedünk, hogy benne van a levegőben, ebből akár még szex is lehet.

Párkapcsolati problémák: a közös jövő közelebb hozhat
A párkapcsolati problémák sokfélék lehetnek, de a lényeg mindig az, hogy képesek …
„A nárcisztikus férfi lehet szerelmes?”
„Egy nárcisztikus férfi lehet szerelmes? Létezik olyan, hogy élete szerelme? Az exem …
Nyitott kapcsolat: Hogyan valósítható meg?
Egyre többen vallják be maguknak és társaiknak, hogy szükségük van valami újra, …
Szeretetnyelv: Hogyan tanulhatunk szeretni?
Honnan tudhatja a partnerünk, hogy szeretjük? Lehet, hogy félrekommunikálunk?

Pontosan ezt kell tudnunk megtartani a kapcsolatban is. Randizzunk egymással, készüljünk a randira, és egyáltalán ne hozzuk szóba se a randin, hogy milyen hétköznapi gondok vannak. Se a gyerek ne legyen téma, se a kisállat, sem pedig az anyagi, munkahelyi gondok. Legyünk tudatában annak, hogy ha nincs szex, egyikünk sem hibás, hiszen ha teljesen eltűntek azok a szokások, amik miatt egymásba szerettünk, akkor hiába is várjuk a csodát: a szexuális vágy nem érkezik meg sok év múlva a mosogatás közben bepottyanva az égből. Tenni kell érte.

A partner nem gondolatolvasó, ha valamiből többet szeretnénk, bátran mondjuk meg neki, anélkül, hogy hibáztatnánk vagy a hiányosságaira hívnánk fel a figyelmet. Könnyű beleesni a rutinba, a megszokás adta kényelembe, de ha valami igazán forró együttlétet szeretnénk, azt a randikkal tudjuk majd elérni. A szobatársból legyen néha szerető, és ha mi is teszünk azért, hogy ne csak szobatársak legyünk, akkor valami változhat, jó irányba. Hozzuk ki magunkból a legjobbat, igyekezzünk olyan randit szervezni, amin keresztül valamilyen izgalmat is átélhetünk, új oldaláról ismerhetjük meg egymást. Innentől már csak idő kérdése, és újra lehet szex a párkapcsolatban.

Ha tetszett a cikk, a támogass minket! Saját podcast műsorokat tervezünk párkapcsolati és szexológiai témákban, továbbá saját videókat is szeretnénk készíteni, amiken keresztül a kérdéseidre is válaszolunk! Ezekhez a fejlesztésekhez kérjük a támogatásod, a hosszú távú működésünkhöz a segítségedre van szükségünk. A támogatást az alábbi linken keresztül küldheted el úgy, hogy meghívod a szerzőt és minket jelképesen egy vagy több kávéra. Köszönjük az adományt!

Sereg Tímea
Sereg Tímea

A cikket párkapcsolati és szexológus tanácsadó szakértőnk írta, Sereg Tímea, akiről több információt az alábbi linken lehet olvasni. Kérdezz szakértőnktől, írj nekünk!