A feleségem erőlteti a szexet, merevedési gondom van

„42 éves vagyok, a feleségemmel hat éve vagyunk házasok. Több hónapja nem feküdtünk le egymással, mert félek, hogy felsülök. Kerülöm. A feleségem folyton próbálkozik, van, hogy beöltözik valamilyen szexi fehérneműbe. Úgy viselkedik, hogy látom rajta, akarja a szexet. De én ettől sajnos megijedek. Ez normális? Az elmúlt két-három évben csak azért feküdtem le vele, mert ő akarta. Amikor a kapcsolatunk kezdődött, jól működtünk együtt, bár én kevesebb szexszel is beértem volna, mint ő. Sajnos valamiért kialakult az bennem, hogy félek attól, hogy nem lesz merevedésem és csalódott lesz. Hogy nem tart majd igazi férfinak, és elhagy. Mit tegyek? Voltam orvosnál, aki adott potencianövelőt, hogy a merevedés biztos legyen.”

Az olvasói levél a Facebookon érkezett hozzánk. Ahogy mindenki másnak is, olvasónknak is álnevet és nem valós életkort adtunk, hogy senki ne ismerjen rá. Ha neked is van olyan problémád lelkileg vagy a szexuális életedben, amire szakértőktől szeretnél válaszokat kapni, várjuk a leveled a lovelab@lovelab.hu email címre!

A merevedésre hatással van a partnerkapcsolat is

Akkor beszélhetünk merevedési gondokról, ha legalább 4-6 hónapja tapasztalja valaki magán azt, hogy nem olyan mértékű a merevedése, mint amilyen korábban volt. Egy bizonyos kor után normális, hogy csökken a merevedési képesség, olvasónk azonban még nem ért ebbe a korba. Amennyiben van reggelente merevedés, ha az urológus nem talált szervi okot, akkor a lelki problémák miatt alakulhatott ki a merevedési zavar. A lelki problémák egyike lehet az is, hogy a párkapcsolatban vannak feloldhatatlannak tűnő feszültségek. De ilyen az is, ha erőltetjük a szexet, ha nagyon meg akarunk felelni a partnernek, ha a félelem és a szorongás uralja a szexuális életet.

A szerelmi kapcsolatok alakulásával természetes, hogy több a szexuális együttlét, a kapcsolatok első szakasza a szenvedélyről szól. Pár hónap vagy akár egy év után a szenvedélyes időszak csillapodik, a szex kevesebb lesz, és kiderül az is, ki mennyi szexszel elégedett az életében. Vannak, akiknek nagyobb a libidójuk, vannak, akiknek alacsonyabb, nincs ezzel semmi probléma, normális, hogy eltérőek a szexuális igények a párkapcsolaton belül. Probléma akkor van, amikor az eltérés túlságosan nagy a két ember között: az egyik sokkal többször szeretné mint a partnere. Emiatt kialakulhatnak negatív érzések, amik aztán elindíthatnak egy lavinát.

Szex: Ha a férfi annyira nem érdeklődő
A szobatárs érzéssel kezdődik a gond, ha tapasztalod ezt magatokon, és …
Párkapcsolati problémák: a közös jövő közelebb hozhat
A párkapcsolati problémák sokfélék lehetnek, de a lényeg mindig az, hogy …
„A nárcisztikus férfi lehet szerelmes?”
„Egy nárcisztikus férfi lehet szerelmes? Létezik olyan, hogy élete szerelme? Az …
Nyitott kapcsolat: Hogyan valósítható meg?
Egyre többen vallják be maguknak és társaiknak, hogy szükségük van valami …

A folytonos elutasítottság miatt az a partner, aki több testiségre vágyik, akár az önbizalmát is elveszítheti. Vár, akár egy vadász a vadra, hogy mikor csaphat le, és egyáltalán nem ritka, hogy a vadász történetesen a nő ebben a felállásban. Ilyenkor a nők többsége még jobban bedobja magát, sokan azt gondolják, hogy a dögös fehérneműk, harisnyák, szexi ruhák vágykeltőek lesznek. Aztán amikor ezek sem érik el a célt, kétségbeesetten keresnem más megoldást.

Az a partner, aki sokkal kevesebb szexszel is beérné, úgy érezheti, hogy csak arra kell, hogy más értékeket talán kevésbé szeretnek benne. Az is gyakori érzés lehet, hogy mivel meg kell felelni a partner óhajainak, akkor is lefekszik a partnerével, amikor valójában nem vágyik rá. Erőltetve a testét arra, hogy működjön. A férfiaknál könnyen kialakulhatnak merevedési, ejakulációs gondok, amennyiben hónapokon keresztül azért mennek bele a szexbe, mert muszáj. A merevedési problémák miatt pedig inkább kerülik a szexuális helyzeteket, és amikor meglátják a szerelmüket a dögös fehérneműkben, az csak újból arra emlékezteti őket, hogy mennyire nem tudnak férfiként működni. Hogy kudarcot élnek meg.

Muszájból szeretkezni a legrosszabb döntés, amit tehetünk. A közösülés-központúság sokat árthat a kapcsolatnak.

Azt, hogy mi okozza olvasónk esetében a merevedési zavart, pontosan nem lehet megmondani mindaddig, amíg urológiai vizsgálat nem támasztja alá a lelki okokat. A lelki eredetű merevedési zavar kezeléséhez mindenképpen szakember szükséges. Ezt egyedül, otthon, önállóan nem lehet kezelni. A potencianövelő sajnos nem a legjobb megoldás, a gyógyszerek az azonnali eredményhez ugyan hozzásegíthetnek, de hosszú távú használatuk tovább rontja a merevedési zavar lelki eredetű okait.

Amennyiben valóban a partnerkapcsolat, az amiatt kialakult teljesítménykényszer okozhatja a merevedési zavart, szükség lehet az egyéni tanácsadás mellett pártanácsadásra is. Az is meglehet, hogy a párkapcsolat egyéb, más területein (anyagiak, barátság, intimitás, mindennapi együttműködés) kialakult feszültségeket, vitákat is szükséges lehet megoldani a merevedési gondok mellett.

Ha tetszett a cikk, a támogatásodat kérjük, szeretnénk saját podcast műsorokat indítani párkapcsolati és szexológiai témákban, továbbá saját videókat is szeretnénk készíteni, amiken keresztül a kérdéseidre is válaszolunk! Ezekhez a fejlesztésekhez kérjük a támogatásod, jelenleg mindenki ingyen dolgozik a magazinon, de a hosszú távú működésünkhöz a segítségedre van szükségünk. A támogatást az alábbi linken keresztül küldheted el úgy, hogy meghívod a szerzőt és minket jelképesen egy kávéra. Köszönjük az adományt!

Sereg Tímea
Sereg Tímea

A cikket párkapcsolati és szexológus tanácsadó szakértőnk írta, Sereg Tímea, akiről több információt az alábbi linken lehet olvasni. Kérdezz szakértőnktől, írj nekünk!