7 segítség, hogy jobban szeresd magad

Hogyan szeresd magad jobban? Az elmúlt időszak nehézségei és mindennapjaink gyökeres megváltozása mindenkire rányomta a bélyegét. Manapság szerintem kevesen vannak azok, akik megelégedve tekinthetnek nap mint nap a tükörbe. A koronavírus-világjárvány miatt a bezártság érzése és a mozgás hiánya miatt egyre többen érezhetitek úgy, hogy legjobb lenne, ha bele sem kellene nézni abba a fránya tükörbe. 

A saját bőrünkben jól érezni magunkat nehéz lehet

Tavaly tavasszal, az első karantén alkalmával csodálatos idő volt, bár meg volt szabva hogyan lehetünk a szabadban, ennek ellenére sokan megtaláltátok azt a tevékenységet, mely valamely módon segítette a testi és mentális jóléteteket. Új hobbik alakultak ki, felfedeztetek olyan dolgokat, melyek jó érzéssel töltöttek el benneteket. Házon belül, vagy kívül, a határ a csillagos ég volt. Van aki a főzésben/sütésben találta meg önmagát. Előjött belőletek kreatív énetek, alkotói vágyatok. Festés, horgolás, napló vagy éppen könyv írás, barkácsolás, futás, biciklizés, egy egyszerű séta a napsütésben is elég volt a feltöltődésre.

A saját bőrünkben jól érezni magunkat nem mindig könnyű feladat, akadnak olyan napok amikor ez kifejezetten nem megy. Ahogyan már sokan megtapasztaltátok, ezekre a napokra jellemző a rosszkedv, a letörtség és az elkeseredettség. Nehéz ebből a kedvből kibilleni. Néha elég egy kedves szó vagy cselekedet, máskor több energiára van szükség, hogy visszaálljon a megszokott jókedv. 

De mégis mit tehettek annak érdekében, hogy egy picit enyhítsetek ezeken a negatív gondolatokon, érzéseken? A következő sorokban összeszedtem pár „feel good faktort”, melyekkel mostanában dolgoztam szakemberként. Remélem, segítségetekre lesz!


Szex: Ha a férfi annyira nem érdeklődő
A szobatárs érzéssel kezdődik a gond, ha tapasztalod ezt magatokon, és nem tudod, mikor csókolóztatok utoljára, akkor …
Párkapcsolati problémák: a közös jövő közelebb hozhat
A párkapcsolati problémák sokfélék lehetnek, de a lényeg mindig az, hogy képesek vagyunk-e megoldani együtt azokat.
„A nárcisztikus férfi lehet szerelmes?”
„Egy nárcisztikus férfi lehet szerelmes? Létezik olyan, hogy élete szerelme? Az exem és a párja körülbelül 15 …
Nyitott kapcsolat: Hogyan valósítható meg?
Egyre többen vallják be maguknak és társaiknak, hogy szükségük van valami újra, másra. De ez hogyan valósítható …

Tükör

Vedd magad szemügyre tetőtől talpig, próbálj meg egy pár dolgot találni, melyet kedvelsz magadban. Biztos több késztetés lesz benned, hogy kritikusan viszonyulj olyan dolgokhoz, amik nem tetszenek magadban. Ez teljesen rendben van, nyugodtan fuss át ezeken. Majd haladj tovább, és szeresd magad úgy is, hogy megkeresed a pozitív tulajdonságokat.

            Találtál valamit? Mire jutottál?

Néha meglepődnétek a válaszokon, milyen apró dolgok is boldoggá tudnak tenni benneteket. Íme néhány válasz a kliensemtől:

„Én szeretem az arcomat, amikor megcsípi egy kicsit a hideg levegő korán reggel, olyan szép piros pozsgás.”

„Azt hiszem, nekem szép kezem van, hosszú ujjaim, jól áll amikor ki vannak festve a körmeim.”

„Szerintem nekem arányos és formás a lábam, jó látni a tükörben amikor farmerben vagyok.”

„Különös szürke színű a szemem, amikor mérges vagyok sötétebb lesz, amikor nyugodt, akkor világosabb. Ezt különlegesnek találom magamban.”

Bármely testrész lehet a kiválasztott, a lényeg, hogy most próbáljatok a pozitív dolgokra fókuszálni!

Számvetés

Csinálj egy listát arról, mit szeretsz magadban a testi adottságaid mellett. Mik azok a személyiségjegyek és tulajdonságok melyeket kedvelsz magadban? Általában hajlamosak vagyunk kinézet alapján megítélni egymást. Nagy hangsúlyt fektetünk a megjelenésünkre. De legtöbbször a kinézet mellett fontos szerepet játszik egy kedves jellem, egy barátságos személyiség, mellyel hamar szimpátiára leltek bármilyen környezetben. A hála gyakorlása önmagában egy egészséges módszer a pozitívabb önértékelés kialakításához. Hálával szeresd magad jobban!

„Örülök, hogy jól alakult ez a beszélgetés, szimpatikus volt számomra.”

„Jó volt segíteni a kismamának a babakocsival, a mai jótettem is megvolt.”

„Jó érzéssel tölt el, hogy meg tudtuk oldani együtt a problémát.”

Néha a legapróbb dolgok is jelenthetik a pillanatnyi boldogságot.

Higiéna

Tisztaság fél egészség! Mennyire jó kilépni egy felfrissítő zuhanyból vagy éppen kiszállni egy relaxáló kád fürdővízből! Kellemes érzés, jó illatok, azonnali a hatás. Megvan egy napi rutin amit erre szántok? Mindegy, hogy melyik napszakban, de ez a kis énidő tényleg szóljon rólatok. A reggeli borotválkozás vagy az esti krémezés lefekvés előtt is ilyenek, bármi is az amivel kényeztetitek magatokat, alakítsátok úgy, hogy a napotok része legyen. Szeresd magad jobban a tisztálkodással!

 Ha odafigyelsz magadra, a tested duplán meghálálja ezt a figyelmet!

Testmozgás

Tudom, most legtöbben hadilábon álltok vele. Idő, tér vagy elhatározás hiányában ez most eléggé nehéz feladatnak bizonyulhat. Abban rejlik a titok, hogy elég lassan de biztosan elkezdeni. Nem kell óriási célokat kitűzni, kezdhetitek napi 15-20 perces mozgással, ami idővel be tud épülni a mindennapi rutinotokba. Szintén bármely napszakban kivitelezhető, kül- és beltéren egyaránt. Egy séta a boltba vagy a kutyával, vagy jóga nyújtásgyakorlat sorozatként a szőnyegen, lépcsőzés a lift helyett, egy pár fekvőtámasz vagy hasprés reklámszünetben.  Bármi legyen is az, amit meg tudsz csinálni, csodákra képes hosszú távon. Olyan mozgásformát válassz, amit szeretsz csinálni és nem nyűg számodra.

Esténként amikor számot vetsz a napodról, milyen jó érzés lesz meglátni, hogy tartod magad a kis céljaidhoz!

Étkezés

Úgy tartja a mondás: „Mondd meg, mit eszel és megmondom ki vagy.” Ez természetesen nem vonatkozik most rátok ebben a kialakult helyzetben, a koronavírus-világjárvány ideje alatt. Mindenkinek megvannak a bűnös, komfort ételei, melyek bár egy pár percre is, de javítják a kedélyeteket. De próbáltatok már esetleg egy új fogást főzni magatoknak, vagy egy ismeretlen receptet megkóstolni? Maga a főzés/sütés élménye is jókedvre deríthet, a fogás kiválasztásától a vásárláson át egészen az étel elkészítéséig. Egy folyamat, amit meg tudtok lépésről lépésre tervezni, és az eredmény magáért beszél majd.

Egy újabb pipa a napi teendők elvégzésében, amelyben kiélhetitek alkotási vágyatokat, és tehetségeteket!

Változtatás

Válassz ki egy dolgot, amin szeretnél változtatni. Ez lehet a megjelenésed egy része, egy szokás, egy tevékenység. Bármi legyen is az, határozd el, hogyan és miként szeretnél ezen változtatni. Bár a megszokás gyakran nyugalmat, biztonságot sugall, az új, ismeretlen dolgok megannyi izgalmat rejtenek magukban. Lehet ez egy régen elfelejtett könyv elolvasása, a szobád/élettered átrendezése, vagy akár a ruhatárad vagy a külsőd megváltoztatása. Válts bátran, és szeresd magad jobban!

Bármi legyen is az, merj bele vágni nyugodtan, a legrosszabb ami történhet, hogy kizökkensz a mindennapok szürkeségéből és rádöbbensz, milyen jó ötlet volt bevállalni ezt a változtatást!

Gondolatok rendezése

Próbáld meg átfordítani a negatív gondolatokat és pozitívvá formálni őket. Például az olyan mondatok, hogy: „lusta vagyok és haszontalan” „nem talál senki vonzónak” nem csak bántóak és tévesek számodra, de az önbizalom csapdái is, nehéz megszabadulni tőlük. Az egészséges önértékelés első lépése, hogy reális ötletekkel helyettesítsd ezeket a mondatokat:

„Nem vagyok lusta, hiszen most találtam meg a módját, hogyan mozoghatnék többet, éppen most jöttem meg egy kiadós sétából.”

„Mások gondolatait, érzéseit nem tudom irányítani magammal szemben, viszont tudom, hogy mindent megteszek annak érdekében, hogy jól érezzem magam a bőrömben.”

Ez az önbizalom löket már magában egy vonzó tulajdonság lehet.

Miután rájössz, mi a titka, hogy negatív gondolatok ugyan léteznek, de hogyan lehet őket magadnak átfogalmazni, sok kellemetlenségtől óvod meg magad. Szeresd magad!

Vajon melyik pontot van kedved kipróbálni? Bármelyik legyen is az, remélem, sikerül jókedvre derülnöd, és könnyebben átvészelned a szürke hétköznapokat. Ne feledd, csak kis lépésekkel haladj a nagy célok felé!

Ha tetszett a cikk, a támogatásodat kérjük, szeretnénk saját podcast műsorokat indítani párkapcsolati és szexológiai témákban, továbbá saját videókat is szeretnénk készíteni, amiken keresztül a kérdéseidre is válaszolunk! Ezekhez a fejlesztésekhez kérjük a támogatásod, jelenleg mindenki ingyen dolgozik a magazinon, de a hosszú távú működésünkhöz a segítségedre van szükségünk. A támogatást az alábbi linken keresztül küldheted el úgy, hogy meghívod a szerzőt és minket jelképesen egy kávéra. Köszönjük az adományt!

Allison Anna
Allison Anna

A cikket párkapcsolati és szexológus tanácsadó szakértőnk írta, Allison Anna. Az alábbi linken még több információt találsz róla. Kérdezz tőle, írj neki!