A menopauza előtt szükséges lehet a fogamzásgátlás

Noha a petesejtek száma csökken a perimenopauza idején, a terhesség bekövetkezhet. Mindaddig biztosan, amíg 12 egymást követő hónapon át nem történik meg a menstruáció. Több negyvenes-ötvenes házaspárnál pártanácsadáson felmerült már a kérdés, mivel védekezzenek a nem kívánt terhességgel szemben? A menopauza előtt álló nőknél ráadásul rendszertelenebb a menstruáció, hónapok maradhatnak ki, az ovuláció is ennek megfelelően változik. Emiatt nehezen lehet nyomon követni, mikor termékenyebb a nő és mikor nem. A fogamzásgátlás éppen ezért fontossá válhat ebben az időszakban, akkor is, ha korábban nem volt erre szükség.

„48 éves voltam, amikor váratlanul teherbe estem. Nagyon örültünk a babának, vártuk, és egy ideig minden jól alakult. Sajnos elveszítettük, 6 hónapos terhesen éreztem, hogy valami nagy baj van, az orvosok véleménye hidegzuhanyként ért: meg kellet szülnöm. Elindították a szülést, és nemcsak a fizikai de a lelki fájdalmam is leírhatatlan, halva született.” – mondta a Janka (ál)nevű 53 éves nő, aki a pártanácsadáson többek közt azt is tudni akarta, hogyan védekezzen, mert nem szeretné ezt többet átélni.

A lelki trauma, amit a baba elvesztése okozott, érthetően megviselte a házaspár mindkét tagját, jóideig hatással volt a kettejük közti intim kapcsolatra is. Egyikük sem gondolta volna, hogy a nő 48 évesen még teherbe eshet, már rendszertelenül menstruált, erős vérzéssel, és hőhullámokat is tapasztalt.


Szex: Ha a férfi annyira nem érdeklődő
A szobatárs érzéssel kezdődik a gond, ha tapasztalod ezt magatokon, …
Párkapcsolati problémák: a közös jövő közelebb hozhat
A párkapcsolati problémák sokfélék lehetnek, de a lényeg mindig az, …
„A nárcisztikus férfi lehet szerelmes?”
„Egy nárcisztikus férfi lehet szerelmes? Létezik olyan, hogy élete szerelme? …
Nyitott kapcsolat: Hogyan valósítható meg?
Egyre többen vallják be maguknak és társaiknak, hogy szükségük van …

A termékeny évekből kifelé tartó női test felkészül a változó korra, és ennek több szakasza is van. Mielőtt a tényleges menopauza bekövetkezik, tehát megtörténik az utolsó menstruáció, évekkel azelőtt elkezdődik a hormonális változás a testben. Ezt az időszakot nevezzük perimenopauzának. Premenopauzának pedig azt az 1-2 évet nevezik a nőgyógyászok, ami megelőző a tényleges menopauzát, ekkor már az ovuláció megszűnhet, a sárgatesthormon nem működik a testben. A menstruációs vérzés pontatlanná válik, az addigi 28 napos ciklus rövidül 25-26 napra, erősebbek lehetnek a vérzések.

A változókorban is szükséges lehet a fogamzásgátlás:

– alacsony dózisú kombinált fogamzásgátló tablettákkal,

– spirállal (IUD),

– nem hormonális fogamzásgátló eszközökkel (spermicid tartalmú szivacs, óvszer) megelőzhető a nem várt terhesség.

A hormonokat tartalmazó gyógyszerekkel érdemes vigyázni, a változókort megelőző években az ösztrogénhormon több a szervezetben, a progeszteron pedig kevés. A magasabb ösztrogénhormonszint elősegíti a rák kialakulását, a sárgatesthormon (progeszteron) nem megfelelően beállítva pedig évekkel később okozhat rákos daganatokat. Szakorvosi kivizsgálás mindenképpen szükséges, hogy a megfelelő hormontartalmú fogamzásgátló tablettát szedjük. A perimenopauza idején a hormonpótlásnak lehetnek előnyei is, azonban a vérrögök, szívroham és az agyvérzés kockázatát is felerősítik. Az egészséges életmód, a dohányzás elhagyása, az alkoholfogyasztás mérséklése mind segítik a hormonok szinten tartását.

Az illusztrációt Hegyesi Mátyás készítette.

Ha tetszett a cikk, a támogatásodat kérjük, szeretnénk saját podcast műsorokat indítani párkapcsolati és szexológiai témákban, továbbá saját videókat is szeretnénk készíteni, amiken keresztül a kérdéseidre is válaszolunk! Ezekhez a fejlesztésekhez kérjük a támogatásod, jelenleg mindenki ingyen dolgozik a magazinon, de a hosszú távú működésünkhöz a segítségedre van szükségünk. A támogatást az alábbi linken keresztül küldheted el úgy, hogy meghívod a szerzőt és minket jelképesen egy kávéra. Köszönjük az adományt!

Sereg Tímea
Sereg Tímea

A cikket párkapcsolati és szexológus tanácsadó szakértőnk írta, Sereg Tímea, akiről több információt az alábbi linken lehet olvasni. Kérdezz szakértőnktől, írj nekünk!