A pornó helyett jobb átszokni az igazi szexre

Sokan vannak azok, akik úgy élnek, hogy nehéz számukra megkülönböztetni a pornófilmeket és a valós szexuális élményt. A pornó problematikussá válhat. Hatással van a magömlésre és a merevedésre is, ha éveken át rendszeresen több van ebből, mint az igazi szexből.

Életkori sajátosságnak is nevezhető a pornófogyasztás és az ahhoz kapcsolódó maszturbálás. A tizenévesek már akár 10 évesen is találkozhatnak pornóval, a mobiltelefonok gyorsan, azonnal elérhetővé teszik. Ha kialakul valakiben, hogy a saját fantáziája helyett inkább a pornófilmeket használja az önkielégítéshez, akkor könnyen ott találja magát huszonévesen, hogy a pénisze nem úgy működik, ahogy szeretné. Nem akkor merevedik, amikor akarná és nem is olyan erős. A szexuális tartalmú videók és képek túlzott használata összefügg a gyenge hálószobai teljesítménnyel.

Szorongás oldására, feszültség levezetésére sokan használják

Okkal vetődik fel a kérdés, hogy mit jelent ebben az esetben az, hogy túlzott. Akkor nevezhető így, ha valaki valóban minden nap, vagy legalább kétnaponta nézi, önkielégít is, ráadásul annyira hozzá van szokva, hogy idegességgel tölti el, ha ez a szeánsz szerű élmény kimarad az életéből. Intő jel a feszültség érzése, ami akkor jelenhet, amikor ha nem tudja nézni. Ha pedig valaki észreveszi, hogy egy-egy nehezebb, stresszesebb nap után azonnal a pornóhoz nyúl, szinte biztos, hogy szorongásoldásra, feszültségoldásra használja. Ez az egész egy ördögi körhöz vezethet. A valós szexuális élménynél gyakori lehet a felsülés, ami újból a pornóhoz vezet: egyedül ott lesz sikerélmény, a hús-vér partnerrel nem.

A pornófüggőség és a merevedési zavar kéz a kézben járnak együtt.

Ennek az is az egyik oka, hogy a rendszeres pornográf tartalmú videók és képek telítik az agyat. Bizonyos szintig érzéketlenné válik rá a szervezet, és újabb, erősebb képi ingerek szükségesek a kívánt izgalmi szint eléréséhez. Így sodródhat egyre beljebb valaki a pornóipar legsötétebb bugyraiba. Sajnos az ott látottak aztán újabb problémát okozhatnak a valós életben. Kialakulhatnak bizarabb szexuális vágyak, fantáziák, amiket szeretne az illető a valóságban is kipróbálni.

Igazi szex > pornó

A másik oka pedig az, hogy a folytonos maszturbálással, a kéz erősségével és a szorítással nem képes felvenni a versenyt a partner teste, sem a keze, sem a szája. A pénisz hozzászokik ahhoz, amilyen módon eléri a csúcspontot, és idővel csak és kizárólag azzal a módszerrel lesz képes működni. A maszturbálással pedig együttjár az is, hogy amikor valaki leül a pornó elé, már lankadt állapotban is magához nyúl. Partnerhelyzetben viszont elvárja, hogy a pénisze 100 %-os merevedést produkáljon, anélkül, hogy bárki hozzányúlna.


Szex: Ha a férfi annyira nem érdeklődő
A szobatárs érzéssel kezdődik a gond, ha tapasztalod ezt magatokon, …
Párkapcsolati problémák: a közös jövő közelebb hozhat
A párkapcsolati problémák sokfélék lehetnek, de a lényeg mindig az, …
„A nárcisztikus férfi lehet szerelmes?”
„Egy nárcisztikus férfi lehet szerelmes? Létezik olyan, hogy élete szerelme? …
Nyitott kapcsolat: Hogyan valósítható meg?
Egyre többen vallják be maguknak és társaiknak, hogy szükségük van …

Bárhonnan nézzük, a rendszeres pornónézés befolyásolja a szexuális életünket, még akár úgy is, hogy elvárásként fogalmazódhat meg, milyen szeméremszőrzete legyen a partnernek. Az egészséges párkapcsolatokban a szexuális élet működik, mindketten elégedettek azzal. A pornófüggők számára azonban közel sem tűnik annyira izgalmasnak a partnerrel való szex, mint a pornó. Pedig a szexuális interakció valójában pornószínésznőkkel történik egy képernyőn keresztül, olyan színészi teljesítményeket és testeket látni közben, ami miatt

a pornó rossz testképzavarhoz és teljesítménykényszerhez vezethet.

Az igazi, valós szexuális élmény amiatt jó, hogy abban jelen van egy másik ember, akivel intimitást, közelséget is megélhetünk. Az érintések, a csókok, a simogatások, de akár a keményebb, gyorsabb szex is teljesen mást élményt nyújtanak, mint a pornófilmek nézése közbeni maszturbálás. A valós szex a valódi partnerrel érzelmi köteléket teremt, ez építi a szerelmi, romantikus kapcsolatokat.

Érdemes pornómentes heteket, napokat tartani, az önkielégítési szokásokat bízzuk inkább a fantáziára, segíthetnek ebben az erotikus novellák is. Ha valaki észleli magán, hogy már merevedési gondjai vannak a partnerrel, de a pornóval minden működik, akkor érdemes szakembert megkeresnie.

Az illusztrációt Hegyesi Mátyás készítette.

Ha tetszett a cikk, a támogatásodat kérjük, szeretnénk saját podcast műsorokat indítani párkapcsolati és szexológiai témákban, továbbá saját videókat is szeretnénk készíteni, amiken keresztül a kérdéseidre is válaszolunk! Ezekhez a fejlesztésekhez kérjük a támogatásod, jelenleg mindenki ingyen dolgozik a magazinon, de a hosszú távú működésünkhöz a segítségedre van szükségünk. A támogatást az alábbi linken keresztül küldheted el úgy, hogy meghívod a szerzőt és minket jelképesen egy kávéra. Köszönjük az adományt!

Sereg Tímea
Sereg Tímea

A cikket párkapcsolati és szexológus tanácsadó szakértőnk írta, Sereg Tímea, akiről több információt az alábbi linken lehet olvasni. Kérdezz szakértőnktől, írj nekünk!