„A nárcisztikus férfi lehet szerelmes?”

„Egy nárcisztikus férfi lehet szerelmes? Létezik olyan, hogy élete szerelme? Az exem és a párja körülbelül 15 évből 13-at külön töltenek, kidobja, visszaengedi. Ezt játsszák. Velem élt 3 évet, ami pokol volt, majd közölte, hogy ő csak azzal a családdal akar élni. Mondtam neki, hogy ez az ő döntése, és hogy ne keressen többet. Persze ezt nem hagyta….mézesmadzag. Egó! Ha a másik nő élete szerelme, akkor csak nálam dekkolt, amíg kivárta, hogy visszafogadják? Azt olvastam, hogy a nárcisztikus csak azt szereti, amit nyújtanak neki. Szeretnék pár sor választ, köszönöm.”

Az olvasói levelet névtelenül tesszük közzé, női olvasónk, akit nevezzünk álnéven Helgának, arra kíváncsi, hogy vajon az a férfi, akivel éveket töltött együtt, képes-e igazán szeretni valakit. A nárcisztikus személyiségzavarral élő férfiak általában női hullahegyeket hagynak maguk után. Ha te is szeretnél választ kapni a kérdésedre, legyen az akár szexuális vagy akár párkapcsolati probléma, várjuk a leveled a lovelab@lovelab.hu email címre.

Szex: Ha a férfi annyira nem érdeklődő
A szobatárs érzéssel kezdődik a gond, ha tapasztalod ezt magatokon, és nem …
Párkapcsolati problémák: a közös jövő közelebb hozhat
A párkapcsolati problémák sokfélék lehetnek, de a lényeg mindig az, hogy képesek …
Nyitott kapcsolat: Hogyan valósítható meg?
Egyre többen vallják be maguknak és társaiknak, hogy szükségük van valami újra, …
Szeretetnyelv: Hogyan tanulhatunk szeretni?
Honnan tudhatja a partnerünk, hogy szeretjük? Lehet, hogy félrekommunikálunk?

Beszélhetünk-e egy nárcisztikus személyiségzavarral élő férfi esetében szerelemről?

Különbséget kell tenni aközött, hogy valaki egy kicsit nárcisztikus és aközött, hogy valaki nárcisztikus személyiségzavarral él. A nárcizmus egy bizonyos mértékben egészséges. Segíti a mindennapi életet, segítheti a karriert, a baráti, szociális kapcsolatokat és az önbizalomnak sem árt. Azonban van határa annak, hogy mikortól mondhatjuk azt, hogy káros a környezetre valaki viselkedése, és feltélezhetően amiatt, mert túlságosan nárcisztikus. Ezt onnan lehet felismerni, hogy általában mindenért a másikat hibáztatja, ő nem hibás semmiben, de dicséretet és odafigyelést vár el. Továbbá, hogy az élete minden területén győzni akar, korlátlan figyelmet követel magának. Irányítást akar a környezete minden élőlénye felett, a szexet pedig intimitás és érzelmek nélkül élik meg.

A manipuláció az elsődleges fegyvere a nárcisztikus személyiségzavarral élőknek, amit azért vesznek elő, hogy elérjék a saját céljaikat. Ha ez nem egyezik azzal, ami a partner célja, akkor minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a partner feladjon mindent ami számára fontos. A nárcisztikus egyáltalán nem hajlandó felismerni, hogy kárt okozott, semmilyen szükséges változásra nem lehet számítani tőlük. Egészséges, pozitív és támogató kapcsolatot sajnos nem lehet egy ilyen emberrel kialakítani. Ez azt is jelenti egyúttal, hogy még ha valamiféle érzelem is van benne valaki iránt, abban nagyon nagy érdek van. A szerelem, a kölcsönös szerelem mindannak, amit leírtam ellentmond.

A szerelem akkor szép, ha feltételek nélküli. A jó szerelmi kapcsolatban mindkét fél képes az érdekeit érvényesíteni, hiszen mindketten fontosnak tartják a másik érzelmi határait.

A tiszteletre és a bizalomra épül, éppen ezért egy szép szerelmi kapcsolatban mindkét fél képes fejlődni, önmagukat túllépni és közös célokban gondolkodni. A nárcisztikus csak a saját céljait és érdekeit nézi. Így a válasz az olvasói kérdésre az, hogy sajnos az a szerelem, amit a nárcisztikus exétől hallott, korántsem az, amilyen valójában maga a szerelem – még ha az illető annak is érzi.

Amennyiben olvasónk úgy érzi, lelkileg rengeteget elvett tőle ez a párkapcsolat, hogy nehéz számára bíznia bárki másban, érdemes lenne megkeresni egy szakembert, aki segíthet ezen változtatni.

Ha tetszett a cikk, a támogass minket! Saját podcast műsorokat tervezünk párkapcsolati és szexológiai témákban, továbbá saját videókat is szeretnénk készíteni, amiken keresztül a kérdéseidre is válaszolunk! Ezekhez a fejlesztésekhez kérjük a támogatásod, a hosszú távú működésünkhöz a segítségedre van szükségünk. A támogatást az alábbi linken keresztül küldheted el úgy, hogy meghívod a szerzőt és minket jelképesen egy vagy több kávéra. Köszönjük az adományt!

Sereg Tímea
Sereg Tímea

A cikket párkapcsolati és szexológus tanácsadó szakértőnk írta, Sereg Tímea, akiről több információt az alábbi linken lehet olvasni. Kérdezz szakértőnktől, írj nekünk!