Elég hetente 6 óra a párkapcsolatodra

Van-e észrevehető különbség azok között a párok között, akiknek a házassága vagy párkapcsolata idővel javult és azok között a párok között, akiknek nem lett jobb a kapcsolatuk? – ezt a kérdést feszegette és kutatta a Gottman Intézet. Az intézet kifejezetten házassági tanácsadással, párterápiával, szexuálterápiával foglalkozik a mentális problémák mellett. Azon kevesek közé tartozik, ami utánkövetéssel is vizsgálja, mennyire sikeres a munkája. Azt, hogy mindössze hat óra egy teljes egész héten bőven elég a párkapcsolat építésére, az intézet egyik munkatársa, Kyle Benson írta meg a weboldalon.

A párkapcsolati gondok, házastársi feszültségek nem oldhatók meg egyetlen egy könyv elolvasásával. Tény azonban, hogy egy könyv segíthet abban, hogy máshonnan közelítsük meg a problémát. Olyan szempontból, ahogy még nem volt rálátásunk, és ez segíthet felismerni valamilyen működésbeli gondot. Ez sokszor kevés, ahogy egy párterápia is kevés lehet, ha a párok mindössze addig figyelnek egymásra, amíg a terápia tart. A hosszú távú harmonikus együttműködéshez több kell annál, minthogy 3-4 hónapig jól viselkedünk egymással. Mindaddig, amíg valaki figyel minket és megmondja, merre vegyük az irányt. Ha nem változtatunk a szükséges cselekedeteken, könnyen újra abba a hibába kerülhetünk, ami miatt korábban a párterápiát választottuk.

A pozitív változásokra kellene építeni a kapcsolatot, és azokat a cselekedeteket erősíteni, amiket mindkét fél jónak talált.

Ez a lényege a párterápiának, és ez a fontos a párterápia utáni közös életben is. Nem kell hatalmas változásokra gondolni, amikor erről van szó. A Gottman Intézet cikke szerint mindössze hat teljes órára van szükség egy héten, ami a következőképpen ajánlott:

Heti 10 perc figyelem, reggelente 5 napon át 2 perc

Ez napi 2 percet jelent a hétköznapokban reggelente, aminek az a lényege, hogy figyeljünk arra, kinek milyen külön programja lesz aznap. Jegyezzük is meg. Lehet, hogy orvoshoz megy, lehet, hogy találkozik a barátaival, lehet, hogy fontos telefonhívást vár. A cél az legyen, hogy tegyünk fel olyan kérdéseket, amikből megismerhetjük a partnerünk napját.

10 perc egy héten

Az újratalálkozás és beszélgetés (naponta 20 perc hétköznapokon)

Fontos, hogy hogyan üdvözöljük egymást a nap végén, amikor újra találkozunk. Az ölelés, a csók (nem szájrapuszik) ne maradjon el, akkor sem, ha csak pár másodpercig tart. Ez legyen a találkozás rituáléja, minden újratalálkozásnál. Ezután következhet a stresszoldó beszélgetés, ami a nem szexuális tartalmú intimitást erősíti a kapcsolatban. Ez arra is lehetőséget ad, hogy empátiával álljunk egymáshoz, és megértsük, hogy a kapcsolaton kívül milyen stresszforrással él együtt a társunk.

1 óra 40 perc egy héten


Szex: Ha a férfi annyira nem érdeklődő
A szobatárs érzéssel kezdődik a gond, ha tapasztalod ezt magatokon, és nem …
Párkapcsolati problémák: a közös jövő közelebb hozhat
A párkapcsolati problémák sokfélék lehetnek, de a lényeg mindig az, hogy képesek …
„A nárcisztikus férfi lehet szerelmes?”
„Egy nárcisztikus férfi lehet szerelmes? Létezik olyan, hogy élete szerelme? Az exem …
Nyitott kapcsolat: Hogyan valósítható meg?
Egyre többen vallják be maguknak és társaiknak, hogy szükségük van valami újra, …

Értékelés és dicséret (napi 5 perc, minden nap)

Bármilyen hülyén is hangzik, de egy dicsérőfüzet bevezetése a háztartásba nem ördögtől való ötlet. A dicséretek azok, amikből sajnos igen kevés van a mindennapjainkban. Ez sokaknál már az eredeti családjukból is hiányzott, vagy nagyon meg kellett dolgozniuk azért, hogy a szülőktől egyetlen egy dicséretet is halljanak. A párkapcsolatban a másik fél értékeléséhez elengedhetetlen, hogy dicsérjünk: mit szerettünk az adott napon együtt csinálni, hogyan éreztük magunkat együtt, mit köszönünk meg neki aznap, és bókolni se felejtsünk el. Ha ez megy szóban, és tényleg minden nap tudunk erre időt szánni, akkor jó. Ha nem, akkor érdemes ezeket egy füzetbe írni naponta. Vegyük észre az apró dolgokat egymásban és ne féljünk megmondani!

35 perc egy héten

Szeretet kifejezése (napi 5 perc, minden nap)

A szeretet fizikai kifejezése szintén erősíti az intimitást. Az elalvás előtti ölelések, a jó éjt csókok, az elalvás előtti párnás beszélgetések, nevetgélések szintén nagyon fontosak a párkapcsolatban. Ezek szintén stresszűzőek, gondoljunk csak abba bele egy unalmas értekezlet közben, hogy milyen jó volt este együtt nevetgélni elalvás előtt, hogy milyen jó érzés együtt ölelkezve feküdni. Azonnal mosolyogni kezdünk. Ezek az összebújások abban is segítenek, hogy amikor feszültség van a kapcsolatban, este úgy aludjunk el együtt, hogy megbocsátottunk egymásnak. Nem pedig haraggal alszunk el.

35 perc hetente

Randizások (heti kétszer 2 óra)

Amikor egy párkapcsolat kezdődik, természetes, hogy randizunk, ezeken a találkozókon ismerjük meg egymást igazán. Aztán amikor már együtt élünk, közös lakásban, évek teltek el, elfelejtjük, hogy elhívjuk egymást randizni. Éljük a mindennapokat, anélkül, hogy terveznénk a közös életünket is. A randizások igen fontosak, és ahogyan anno a kapcsolat kezdetén, erre is készüljünk: szőrtelenítsünk, borotválkozzunk, öltözzünk fel rendesen, foglaljunk asztalt, tervezzük meg a közös sétát.

4 óra hetente

Beszélgessünk érdemben a problémákról is

A viták, konfliktusok szükségesek a párkapcsolat fejlődéséhez, ezeken keresztül van lehetőségünk még jobbá és még inkább működőképessé tenni a kapcsolatunkat. Sokan azonban nem tudják, hogy ennek mi a legjobb módja, és a hogyant se ismerik – erre kifejezetten jó a pártanácsadás. A legjobb az, ha hetente mindig ugyanabban az időben ülünk le egymással és beszéljük át a problémákat, a megoldandó feladatokat. Ezek a beszélgetések lehetőséget adnak arra, hogy a félelmeinket, aggodalmainkat kifejezzük egymás felé, így egyikünk sem érzi magát elhanyagoltnak a kapcsolatban. A beszélgetést nehéz lehet elkezdeni, de ha azzal nyitunk, hogy arról beszélünk, mi ment jól az elmúlt egy hétben a kapcsolatban, az jó irány. Utána beszélgethetünk arról, miből lenne jó, ha több lenne, és miből legyen kevesebb. A kulcsmondat az legyen: mit tehetek azért, hogy a következő héten szeretve érezze magát a társam?

1 óra hetente

Amennyiben nehezen megy az egymásra hangolódás, ha már túl sok a harag, a sértettség a kapcsolatban, akkor érdemes megkeresni egy szakembert és segítséget kérni. Nem ciki külső segítséget bevonni, hiszen hosszú éveken át dolgoztunk a kapcsolatért. Akkor is jó a szakember segítsége, ha nem tudjuk eldönteni, van-e még érzelmi tartalék a házasságban, érdemes-e folytatni.

Az illusztrációt Hegyesi Mátyás készítette.

Ha tetszett a cikk, a támogatásodat kérjük, szeretnénk saját podcast műsorokat indítani párkapcsolati és szexológiai témákban, továbbá saját videókat is szeretnénk készíteni, amiken keresztül a kérdéseidre is válaszolunk! Ezekhez a fejlesztésekhez kérjük a támogatásod, jelenleg mindenki ingyen dolgozik a magazinon, de a hosszú távú működésünkhöz a segítségedre van szükségünk. A támogatást az alábbi linken keresztül küldheted el úgy, hogy meghívod a szerzőt és minket jelképesen egy kávéra. Köszönjük az adományt!

Sereg Tímea
Sereg Tímea

A cikket párkapcsolati és szexológus tanácsadó szakértőnk írta, Sereg Tímea, akiről több információt az alábbi linken lehet olvasni. Kérdezz szakértőnktől, írj nekünk!