MIT VÁRHATSZ AZ ELSŐ ALKALOMTÓL SZEXOLÓGIAI TANÁCSADÁSON?

 

Több hét, de vannak, akiknél több hónap is eltelik, mire eldöntik, felhívják azt a bizonyos telefonszámot. Annak a valakinek a telefonszámát, akitől segítséget remélnek egyes a párkapcsolati vagy szexuális elakadásaikban. Egy megfelelő szakembert. Érthető, ha tele vagyunk félelmekkel, milyen lesz majd abban a bizonyos fotelben, székben, kanapén ülni. A filmekben látott jelenetek nem feltétlenül fedik a valóságot, és az is tény, hogy vannak olyan szexológiával foglalkozó egyének férfiak és nők, akik úgy hirdetik magukat, hogy összemossák a szexológiai szolgáltatást a segítségnyújtással.

Olyanról is hallani, hogy a szakember a megcsalásra próbálta rábeszélni a klienseit, mivel neki és a társának ez vált be a hosszú távú kapcsolatban, de ez csak egy példa. Értelemszerűen olyan helyzetek ezek, amikor valódi segítség helyett valaki más életfelfogását kapjuk meg, ez pedig nincs rendjén. Ez például egyike annak, amit egy jó szakember soha nem követne el a hozzá fordulókkal. Precíz, megfontolt, pártatlan és helyzettől függően megértő szakértelemmel fordul klienseihez. 

Csak, nyugodtan, nem vizsgahelyzet 

A félelmeket az első alkalom eloszlathatja, a legelső találkozás – bármilyen lelki segítőhöz is forduljunk – egyfajta körbeszimatolás. A kliens eldönti, szimpatikus-e számára az illető és viszont. Ez a legfontosabb találkozás, ekkor dől el, hogy képesek leszünk-e bízni a szakemberben, el merjük-e mondani neki a titkainkat, azokat a titkokat is, amiket saját magunk előtt is elfedünk. Az első konzultáció első negyedórája általában a bemutatkozással telik, majd a megoldandó problémára terelődik a szó, de az idő nagy részében a szakember kérdéseket tesz fel. Szexológiai tanácsadáson a kérdések arra irányulnak, hogy megismerje az egyén vagy a pár mindennapi életét. Azt, hogy hogyan ismerkedtek meg, hogyan élik meg az ünnepeket, hétköznapokat. Ezeken a beszélgetéseken később általában elhangzik az a mondat, hogy “nem tudtam, hogy ez ilyen”, “hamarabb kellett volna jönnöm”, “nem tudtam, hogy ezek az érzések normálisak”. 

Ez utóbbinak az lehet az oka, hogy általánosságban él az a tévhit, hogy mindenki másnak ragyogó a szexuális élete. A média a szexet így is mutatja, könnyű, mindig elérhető és nem igényel belefektetett energiát.

Pedig a komolyabb, hosszan tartó párkapcsolatokban a szexuális alkalmazkodás okozza a fő problémát.

A kisgyerekes pároknál leginkább a kimerültség és fáradtság az elsődleges fő gond. Az idősebbeknél a változókorral járó hormonális változások, a párkapcsolatban kialakult ellenérzések és szétfejlődések okozhatnak gondokat a szexben. Ahhoz, hogy ezeket kezelni tudjuk, munka és belefektetett energia, idő szükséges. Egyénileg is vannak életszakaszonként jellemző problémák. A fiatalabb nőknél a partnerrel megélt orgazmus hiánya, önértékelési gondok, fiatalabb férfiaknál a pornónézés és az ahhoz kapcsolódó maszturbálási szokások lehetnek problémásak. A merevedési problémák fiatalabb és idősebb korban is előjöhetnek, illetve idősebb korban pedig a betegségek, hormonális változások okozta libidóhiány kerülhetnek előtérbe. Egy dolog biztos, bárhány éve is tart a párkapcsolat vagy házasság, mindannyian megküzdünk a közelség és távolság dinamikájával. E kettő egyensúlyával, ami kihat a szexuális életünkre is.

A szakemberrel való első találkozás végén megfogalmazódik az a cél, amiért a pár közösen szeretne tenni. Ezután a szakember felvázolja a következő lépéseket: a pár tagjaival külön-külön két alkalommal egyfajta interjú készül, ami kitér a szexuális élet előzményeire, a szülők, nagyszülők házasságára is, és arra, mit tanítottak a felmenők a párkapcsolatról közvetlenül és közvetve. Jelentősebb óvodai, iskolai élmények, korábbi párkapcsolatok emlékei is sokat segítenek az egyén megismeréséhez. A privát interjúkat közös munka követi, változatos és egyénre szabott sok-sok otthoni feladatokkal, ami a problémától függően 10-12-15 alkalomig is eltarthat. A szakember feladata (a filmektől és hiedelmektől eltérően), hogy az adott problémára vagy elakadásra a közös munka gyakoriságától függően minél hamarabb megtalálja a megoldást. 

És ami biztosan nem történik 

A szexológiai tanácsadás segít beszélni a szexről, semmi sem tabu és nincsenek korlátok, ahogy ítélkezés sincs, csak az elfogadás. Sok férfinak és nőnek nem alakult ki az erotikus nyelvezete, és bármilyen furcsán is hangzik, igen kevesen képesek őszintén beszélni a szexuális gondjaikról a barátaiknak, hozzátartozóiknak. A szexről beszélni nehéz, ha rólunk van szó. Igen intim téma, gyakran kétes érzelmekkel nem csoda, ha szorongásos érzésekkel, félelmekkel nézünk szembe ha erről van szó. A párok egymás közt is nehezen beszélhetnek erről, idővel a gondok miatt kialakulhat sérelem, düh, harag, bántás, vádaskodás, amik küzdelmes hónapokról tanúskodnak. A félelem, hogy szembesülni kell a problémákkal, elodázhatja a segítségkérést, ami még több dühöt, haragot és vádaskodást eredményezhet. 

A szakember előtt ezekről zajlik a beszélgetés, és fontos kiemelni, hogy ez mindig szóbeli és nem fizikai kontaktus. Semmilyen formában, de még egy ujjal sem érhet hozzá a szexológiával foglalkozó szakember a klienséhez. Így aki másként hirdeti, biztos, hogy jogilag és etikailag megkérdőjelezhető a szakmaisága. Vannak olyan tantrával vagy BDSM-mel foglalkozó férfiak és nők, akik ilyesmivel jelennek meg a médiában, de az nem szexológiai tanácsadás, nem is párterápia és nem is szexuálpszichológia, hanem pusztán szexuális szolgáltatás nyújtása valamilyen célért, anyagiakért cserébe. Ez hosszú távon nem biztos, hogy működőképes segítség lehet az egyes problémákra. Szilárd etikai határ, hogy a szexuálterapeuta, szexedukátor, szexcoach, a szexológus tanácsadó, a szexológus, a szexuálpszichológus, szexuálterapeuta semmilyen körülmények között nem lép testi kapcsolatba a kliensével.

Soha nem tartalmazza a szexet, a meztelenséget, de még a nemi szervekről való képek mutogatását sem! A profizmus abban rejlik, hogy együtt megtaláljuk annak a módját, hogyan beszéljünk az intim gondjainkról. Hogy a rossz érzéseket, amiket a szexről való beszélgetés okoz, feloldjuk és megoldjuk. 

Miben tud segíteni a szexológiával foglalkozó szakember? 

A szégyenérzettel, a tévhitekkel közösen nézünk szembe, és hogy pontosan milyen témákban tud segíteni a szexológus tanácsadó, az alábbi listán látható: 

– olyan kérdésben a szexről, amit senki másnak nem merünk feltenni, például, hogy normális-e, hogy nem minden szex közben képes orgazmust megélni egy nő. Vagy például azt, hogy normális-e a pénisze görbülete?

-A párkapcsolatban felmerülő szexuális kívánalmak, eltérő igények összehangolásában, például több randizást elérni, több figyelmet egymástól, megkeresni az elsődleges szeretetnyelvet, vagy például tisztázni, kinek mit jelent a szex. 

– A párkapcsolatban kialakult kommunikációs vagy konfliktuskezelési problémák megoldásában 

-Arról, hogyan beszéljünk a szexről együtt, mi is pontosan az, amire a pár tagjai vágynak. Reális elvárásokat fogalmazunk meg az irreális elvárások helyett, mint például a pornó miatt kialakult irracionális szexuális kívánalmak. A hangsúly a közös vágyakon van, de például arról is szó esik, hogyan mondjuk meg a párunknak, mossa meg a fogát, vagy hogyan utasítsuk vissza úgy a közeledését, hogy az ne okozzon súlyos feszültséget, kudarcélményt. 

A megcsalás utáni élethelyzet rendezésében is segít a szakember, például abban, hogy eldöntsük, maradjunk vagy menjünk a kapcsolatból. Ha maradunk, akkor hogyan tovább, mihez van joga a megcsalt félnek és mihez van joga a félrelépő félnek? Hogyan lehet a bizalmat újra helyretenni? 

-A szexben felmerülő technikai problémákban is segíthet, szexedukációval a fogamzásgátlástól a merevedés fenntartásán át egészen a lingam masszázs, yoni masszázs technikákig. 

-A pornónézés és az ahhoz kapcsolódó maszturbálási szokás tisztázása is felmerülhet, ilyenkor felvilágosítást tarthat a szakember a pornó okozta hatásokról, és arra is sor kerülhet, hogy hogyan lehet újra élvezni partnerrel is a szexet. 

-Abban, hogy hogyan értékeljük saját magunkat, milyen a kapcsolatunk a saját testünkkel, ennek javításában is segít. 

-A gyerekekkel való kommunikációban is segít, például, hogy hogyan beszéljünk a szexről a különböző életkorokban, 

-A vágy hiányában, a libidó csökkenésében is segíthet, kivéve, ha orvosi diagnózis van a háttérben, ami alátámasztja a vágy hiányát. Ilyen például a pajzsmirigybetegség vagy cukorbetegség, ezért is fontos már az alapján kiszűrni a jó szakembert, hogy rákérdez-e a testi betegségekre, elküld-e orvosi vizsgálatokra, vérvételre például. 

A legtöbb szakember mértéktartóan, vagy egyáltalán nem beszél a személyes életéről, és nem erőlteti rá a klienseire a saját hitét, vallását vagy életfelfogását. Az a fontos, hogy kényelmesen érezzük magunkat, merjünk beszélni a titkainkról, hogy olyan oldott környezetben legyünk, ami segít kimondani a kimondhatatlant. Minden nap egyre reménytelenebb lehet a késleltetéssel, pedig bármilyen szexológiával foglalkozó szakember pár hónapos közös munkával segíthet az egyes kialakult problémák megoldásában.

Ha tetszett a cikk, a támogatásodat kérjük, szeretnénk saját podcast műsorokat indítani párkapcsolati és szexológiai témákban, továbbá saját videókat is szeretnénk készíteni, amiken keresztül a kérdéseidre is válaszolunk! Ezekhez a fejlesztésekhez kérjük a támogatásod, jelenleg mindenki ingyen dolgozik a magazinon, de a hosszú távú működésünkhöz a segítségedre van szükségünk. A támogatást az alábbi linken keresztül küldheted el úgy, hogy meghívsz minket jelképesen egy kávéra. Köszönjük az adományt!

Sereg Tímea
Sereg Tímea

A cikket párkapcsolati és szexológus tanácsadó szakértőnk írta, Sereg Tímea, akiről több információt az alábbi linken lehet olvasni. Kérdezz szakértőnktől, írj nekünk!