Párkapcsolati problémák: a közös jövő közelebb hozhat

Mindannyian szoktatok különböző közösségi oldalakon elképesztő képeket, videókat látni. Hihetetlen gyönyörű lánykérésről a tengerparton, vagy éppen egy édes kiskutya ajándékozása, nagy masnival átkötve. Ezek a tökéletes élethelyzetek okot adhatnak egyfajta vágyakozásra, különböző célok eléréséhez a párkapcsolatban. Igazság szerint ezek álmodozásra alkalmasak, de a hétköznapi való életben a dolgok egy kicsit másképpen működnek.

A mindennapi közös együttélés és az ehhez kapcsolódó problémák és azok megoldása nem könnyű feladat egy pár számára. Ezen napok és nehézségek megélése közelebb hozhat titeket egymáshoz, különösen, ha vannak saját rövidebb/hosszabb távú terveitek/céljaitok, melyeket szeretnétek megvalósítani. De vajon miért is fontosak ezek a célok? Hogyan tudjátok megfogalmazni ezeket és milyen út vezet a közös megvalósításhoz? A következő sorokban ezekre a kérdésekre adunk válaszokat.

Filmes szexjelenetek – ezekre fantáziálunk
A tíz leggyakoribb filmekből vett fantáziák között ikonikus csókok és szenvedélyes jelenetek is …
Mit lehet tanulni Hemingway és Gellhorn házasságából?
A róluk készült filmet elemzi párkapcsolati szempontból szakértőnk.
„A barátnőm sülve-főve az anyjával van, mit tegyek?”
Olvasónk arra szeretne választ kapni, hogyan mélyíthetné el a kapcsolatát a barátnőjével?
„Szülés után jöttem rá, hogy megcsal”
Olvasói levelet kaptunk a megcsalásról, amire szakértőnk válaszol. A kérdés az, hogyan lehet …Miért fontos alapja a párkapcsolatnak a közös célok meghatározása?


Célok, irány nélkül az én szétesik. Vajon ha nincs cél egy kapcsolatban, azzal mi történik? Hasonlóan az énhez, egy idő után szétesik. A közös célok irányt mutatnak, és segítenek abban, hogy a valódi, mindkettőnk számára fontos dolgokra összpontosíthassunk, ezáltal a kapcsolatunk folyamatosan fejlődni tud. Mindig lehet új célokat találni, ettől érezzük úgy, hogy valahova tartozunk és valahova közösen haladunk.


Mi történik akkor, amikor felborul az egyensúly ezen a területen, mik a jellemzők a kapcsolaton belül?


Úgy érezzük, hogy sodródunk az életünkben, a kapcsolatunkban egyaránt, és utólag reagálunk a történésekre, amikor már nehezebben lehet helyrehozni a kialakult helyzeteket. Feszültség, veszekedés, az egyetértés hiánya a hétköznapi döntéshelyzetekben is kialakulhat.


Mik a lehetőségek, hogy visszaállítsuk az egyensúlyt?


Érdemes feltenni a következő 5 évre vonatkozó legfontosabb kérdéseket magunknak:


1. Milyennek szeretném látni 5 év múlva önmagamat? Egyéni-, szakmai fejlődés, munka, hobbi, anyagi körülmények, sport, utazás, egészség terén.
2. Milyennek szeretném látni 5 év múlva a párkapcsolatomat? Gondoljuk át, hogyan lenne jó kötődni egymáshoz, milyen intimitás van közöttünk, hogyan beszélgetünk egymással, hogyan kezeljük a konfliktusokat, mit csinálunk közösen, hogyan kezeljük pénzügyeinket?
3. Milyennek szeretném látni 5 év múlva a családunkat? Lesznek-e gyerekeink, vagy ha már vannak, akkor hogyan élünk, milyen egy átlagos felszabadult napunk együtt, milyen értékrend szerint élünk, milyen családi szokásokat alakítunk ki?

Ha fontosnak tartod a munkánkat, támogasd a működésünket!


Ezekre a kérdésekre érdemes konkrét, megvalósítható gondolatokat összegyűjteni és listát készíteni belőle. Mindkét fél összeírhatja a saját listáját, és amikor mindkét lista kész, össze tudjátok hasonlítani azokat. Hasznos egymás szempontjait megosztani és formálni egy közös listát, kialakítani a kapcsolat céljait, ami egy közös jövőkép is egyben. Ezt a „jövőképet” lista formájában ki lehet ragasztani a hűtőre, vagy központi helyre tenni például a nappaliba, egy szép keretben, hogy mindig szem előtt legyen.


A célok kitűzésével kapcsolatban nem a végállomás a fontos, hanem sokkal inkább az oda vezető út. Ha folyamatosan látod magad előtt a célt, amit szeretnél elérni, segít a lényeges dolgokra fókuszálni, és arra ösztönöz, hogy újra és újra energiát fektess a közös célok elérésébe. Ha valamilyen cél nem valósul meg, vagy nem olyan formában ahogy elképzeltétek, akkor is fejlődik a párkapcsolatod és ez a legfontosabb eredmény!

Extra tippek, amelyeket azonnal bevethettek a siker érdekében:


1.Minőségi idő eltöltése

Tartsatok egy meghitt, gyertyafényes estét kettesben, a minőségi idő eltöltésére alkalmas környezetben, amelynek a középpontja, a közös célok megálmodása. Feladat lehet, hogy írjatok le 3-3 olyan vágyat, amit nagyon lelkesen szeretnétek; azaz, ha ezekre gondoltok, azonnal mosolyogni támad kedvetek. Ezután közösen megbeszélitek, hogy miért pont ezeket soroltátok fel. Ebből egy mély, és tartalmas beszélgetés alakulhat, amely mindkettőtöket feltölt. Érdemes két fő szabályt betartani, kritikamentesen és mindig teljes értő figyelemmel hallgassátok végig egymás vágyait.
Az alábbi két kifejezés segít újrahangolódni a párunkhoz:

 „Olyan jólesne nekem, ha…” „Mondd, mire vágysz most leginkább”

A közös célok kitűzése arra késztet titeket, hogy minél többet érjetek el, miközben erősödik a kapcsolatotok ezek megvalósításában.

2. Közös boldogság


Ügyeljetek arra, hogy az együtt szó a boldogságra, az együtt eltöltött minőségi időre is vonatkozzon, ne csak arra, hogy együtt vagytok. A legfontosabb cél az örömteli élmények közös megélése legyen. Mi az ami boldoggá tesz? Ebbe hogyan tudod bevonni a másikat? Természetesen ez mindkettőtök számára máshogyan fog kinézni,  de vajon hogyan tudjátok összehangolni? Ha megtaláljátok az utat a közös boldogsághoz, akkor a céljaitokat is sokkal tisztábban és konkrétabban meg tudjátok határozni.


3. Havonta egyszer valami újat csinálni


Néhány újdonság hozzáadása a kapcsolatotokhoz nagyszerű módja a friss dolgok megőrzésének – és ez szintén egy teljesen elérhető cél. Nem számít, mi ez, de tedd újjá. Egy új étterem kipróbálása, egy új város felfedezése, egy új tevékenység kialakítása, új hobbi létrehozása, bármi lehet. Bármelyiket is választjátok, biztosan pozitív energiával fog feltölteni, hiszen új és izgalmas közös tapasztalatokat szereztek. Ez a közös izgalom lehetővé teszi a közelséget és az ösztönzést, amely kiváló kombináció az új dolgok kialakításához. Egy kis bátorság nagy változást eredményezhet!


4. Ne felejtsétek el, mit szerettek egymásban


Nem számít, mennyire bosszantó, idegesítő lehet egy-egy szokásotok, azt sose felejtsétek el, mit szerettek egymásban. Ha néha egymás idegeire is mentek, ez teljesen természetes, senki sem tökéletes. Próbáljátok meg más szemszögből megközelíteni ezeket a kellemetlenségeket. Vajon hogyan tudnám elmondani neki, hogy ne bántsam meg? Min tudnánk változtatni? Számos kutatás bizonyította, hogy a hosszú távú boldog kapcsolatokban a párok gyakori közös vonása az a képesség, hogy fenntartsák egymásban a másik pozitív illúzióit. Ha ezt nektek is sikerül magvalósítani, sokkal könnyebb lesz a közös célok megálmodása és valóra váltása.

5. Egymás elismerése

Fontos a visszajelzés a másik felé, ha valamit jól csinált, jó érzéssel tölt el. Az elismerést mindig jó hallani, hiszen ez segít előrevinni a mindennapi teendőkben, közösen megoldani az adott problémákat. Ez a kölcsönös elismerés és bizalom segít tovább haladni a tervezett dolgokban, megkönnyíti a csapatmunka hatékonyságát. A ti csapatotok lesz a legerősebb, ha sikerül kidolgozni ezt a hatékonyságot az egymás iránti tisztelettel és elismeréssel.

Remélem rengeteg tervetek, közös célotok van, amiket szeretnétek megvalósítani. Lépjetek bátran, együtt sokkal könnyebb lesz az út ezekhez a célokhoz, ha támaszkodhattok egymásra! 

Az illusztrációt Hegyesi Mátyás készítette.

Ha tetszett a cikk, hívd meg a szerzőt jelképesen egy kávéra! A támogatásodat kérjük, szeretnénk saját podcast műsorokat indítani párkapcsolati és szexológiai témákban, továbbá saját videókat is szeretnénk készíteni, amiken keresztül a kérdéseidre is válaszolunk! Ezekhez a fejlesztésekhez kérjük a támogatásod, a hosszú távú működésünkhöz a segítségedre van szükségünk. A támogatást az alábbi linken keresztül küldheted el úgy, hogy meghívod a szerzőt és minket jelképesen egy kávéra. Köszönjük az adományt!

Allison Anna
Allison Anna

A cikket párkapcsolati és szexológus tanácsadó szakértőnk írta, Allison Anna. Az alábbi linken még több információt találsz róla. Kérdezz tőle, írj neki!