A házasság előtt érdemes ezeket a kérdéseket átbeszélni együtt

Nincs garancia arra, hogy a párok holtomiglan-holtodiglan együtt maradnak a házasság után, ám a rizikót lehet csökkenteni, ha az ember néhány alapvető témát, kérdést átbeszél szíve választottjával, mielőtt ásó, kapa és nagyharang. Már csak azért is, mert egy dán kutatás szerint, ahol több, mint 2000 elvált embert kérdeztek meg, a házasságok a kommunikáció hiánya miatt mennek tönkre. Jó ezt időben elkezdeni.

Az első és legfontosabb kérdés: mennyire fontos a szex?

A legtöbb házasság a szex miatt megy tönkre, mert nem megfelelő a mennyisége, és/vagy a minősége. Az embernek vannak korábbi elképzelései, tapasztalatai, de egy új partnerrel ezek mindig felülíródnak, hiszen ahány partner, annyiféle a szex is. Nagyon izgalmas az a folyamat, amiben két ember szexualitása összecsiszolódik, de az a tapasztalat, hogy ha nagyon eltérő habitusok találkoznak, abból bajosan lehet egy közös nevezőt kialakítani.

Ráadásul egy olyan közös nevezőről van szó, mely a későbbiekben dinamikusan tovább változik, alakul. Sőt, eleve nem mindegy már az sem, hogy kinek mi az elképzelése a szex szerepéről a kapcsolatban. Van, akinek ez központi kérdés, míg másoknak marginális.

A szexuális tapasztalatainkat, vágyainkat, igényeinket és fantáziáinkat újra és újra elővenni, egyeztetni egymással őszintén, nyíltan és bizalommal.

Szorosan kapcsolódó kérdés: a monogámia és a hűség kérdése

Ajánlatos minél előbb tisztázni, kinek mi fér bele a kapcsolat határaiba, intimitásába. E tekintetben is rendkívül eltérőek lehetnek az igények és az elvárások. Ma még mindig kisebbségi formának számít a nyitottházasság, vagy a poligámia. Egyre többen vannak, akik ezeket a modelleket választják, és döntenek úgy, hogy mindenekelőtt etikusan élik az életüket, a hitelesség és önazonosság alapköveire építik fel azt. Leszámolva ezzel a nem etikus kapcsolatok hazug és kapcsolatromboló világával. A pároknak emellett jó átbeszélniük azt is, kinek mi számít megcsalásnak, például egy instagramos bikinis csaj képe alá lehet-e kommentelni, vagy csetelni a kolléganőkkel?

Szintén fontos kérdés: a gyerekkérdés

E tekintetben is rendkívül nagy a diverzitás. Vannak, akik sosem akarnak gyereket vállalni, és vannak, akik nagy családot szeretnének, ráadásul egyesek minél előbb, mások csak később vágnának bele a családalapításba. Szorosan ide tartozó kérdés még a kisgyerekes évekről vallott, vágyott elképzelések is, illetve a gyereknevelési elvek egyeztetése sem megkerülhető ezen a ponton. 

Szex: Ha a férfi annyira nem érdeklődő
A szobatárs érzéssel kezdődik a gond, ha tapasztalod ezt magatokon, és nem …
Párkapcsolati problémák: a közös jövő közelebb hozhat
A párkapcsolati problémák sokfélék lehetnek, de a lényeg mindig az, hogy képesek …
„A nárcisztikus férfi lehet szerelmes?”
„Egy nárcisztikus férfi lehet szerelmes? Létezik olyan, hogy élete szerelme? Az exem …
Nyitott kapcsolat: Hogyan valósítható meg?
Egyre többen vallják be maguknak és társaiknak, hogy szükségük van valami újra, …

Szerepek a párkapcsolatban

Nagyon fontos tisztázandó az is, hogy milyen szerepelképzeléseket hozunk magunkkal, milyen elvárásaink vannak egy párkapcsolatban, házasságban. „Apa mosdik, anya főz, együtt lenni jó?” Vagy éppen fordítva? Ki keresi a pénzt? Ki vezeti a háztartást? Ki törődik a gyerekekkel? E tekintetben jól működhet az a megoldás, ha írtok egy közös tevékenységlistát és beosztjátok, melyikért ki lesz a felelős hozzáértést, kedvet és időbeosztást is figyelembevéve. Vannak napi, heti és havi rendszerességgel elvégzendő feladatok, és az sem mindegy, melyikhez kinek van nagyobb érzéke.

Azt azonban leszögezném, hogy minden feladatot el tud végezni egy nő is, és egy férfi is, tehát egyáltalán nincs kőbe vésve, melyiket kinek kell megcsinálnia. Ráadásul a felmérések szerint ma már a többség úgy gondolja, hogy egyenlő mértékben kell mindenkinek kivennie a részét a házimunkából. Összességében tehát fontos átbeszélni, ki milyen szerepben érzi jól magát.

Sok-sok nő van, főleg a Budapesten kívül élők, akik számára tényleg vonzó a háztartásbeli szerep, akiknek teljesen rendben van, ha eltartják őket, míg ők vezetik a háztartást. De sokan vannak ellenkezőleg is, akik ettől hülyét kapnak. A lényeg, hogy senkire ne akarjuk ráerőltetni a szerepeket, hanem inkább onnan közelítsük meg a témát, hogy választás és önismeret kérdése az, hogy kinek mi a jó, hogy miként érzi magát teljesnek egy kapcsolatban.

A pénzügyek

Nem túl romantikus dolog, de erről is beszélni kell, mert a pénzhez való viszonyunk is igen sokféle lehet. Van, aki carpe diem, nagylábon él, mások pedig beosztanak, takarékoskodnak. Fontos azt is átbeszélni, hogy közös, vagy külön kasszán lesztek-e, a közös kiadásokat hogyan kezelitek majd. Van erre is, arra is gyakorlat, mindenkinek magának kell kiválasztania a legmegfelelőbbet. Sőt, már divatban van a házassági vagyonjogi szerződés is,

amiben a felek előre rögzítik egy esetleges válás esetére a pénzügyeket, megúszva ezzel számos vitás helyzetet.

Célok

Vannak egyéni céljaink, de vannak közösek is. Ki mire vágyik, mit szeretne elérni 1-5-10 év múlva? Egyáltalán, hol szeretne lakni? Lakásban, kertesházban, külföldön? Szülőktől távol, vagy közel, sokat utazgatva vagy a fotelban kucorogva? És a szakmai karriert ki hogyan képzeli el? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket is érdemes számba venni, mert ezek is hozzátartoznak a közös boldoguláshoz. A közös jövőkép egyike a legfontosabbaknak a párkapcsolatban.

Az a fontos, hogyan érezzük jó magunkat a kapcsolatban

A fentiek mellett még számos más téma is fontos lehet, értékrend, konfliktuskezelési stratégiák, szabadidő eltöltése, örökölt családi mintázatok. Ezek áttekintéséhez, az esetleges nézeteltérésekhez segítséget is lehet kérni, lehet pl. jegyesoktatásra, vagy párkapcsolati tréningekre, -terápiákra járni. Az is lehet, hogy már több témát is átbeszéltetek, de érdemes ezeket újra, és újra elővenni majd, mert az ember változik, s ugyanúgy alakulnak át a vágyai, a preferenciái is. Annyit leszögezhetünk, hogy ha ezekben a kérdésekben nincs egyetértés, nincs konszenzus, boldogság sem lesz, hiába a nagy szerelem.

Évente érdemes értékelést tartani saját és a kapcsolatunk minőségéről, előmeneteléről. Ki hogyan érzi magát a kapcsolatban? Hogyan alakult az egyéni fejlődése? Milyennek látja a másikat? Mivel elégedett? Miben szenved hiányt? Miben szeretne fejlődni? Milyen a szex? Sok párkapcsolati teszt elérhető online is, de magunk is összeállíthatunk kérdéssorokat egymás számára.

Ha tetszett a cikk, a támogatásodat kérjük, szeretnénk saját podcast műsorokat indítani párkapcsolati és szexológiai témákban, továbbá saját videókat is szeretnénk készíteni, amiken keresztül a kérdéseidre is válaszolunk! Ezekhez a fejlesztésekhez kérjük a támogatásod, jelenleg mindenki ingyen dolgozik a magazinon, de a hosszú távú működésünkhöz a segítségedre van szükségünk. A támogatást az alábbi linken keresztül küldheted el úgy, hogy meghívsz minket jelképesen egy kávéra. Köszönjük az adományt!

Dr. Schlemmer Éva
Dr. Schlemmer Éva

Tapasztalatom, hogy biztosan vezetett, de együttérző támogatással a kilátástalannak tűnő helyzetekből is van kiút. Churchillt idézve: „Sose hagyjuk, hogy egy jó krízis pocsékba menjen!” Az alábbi linken még több információt találsz rólam. Kérdezz tőlem, írj nekem!