Ez a szakítás legjobb módja

Szakítás. Ez a fogalom sosem volt egy egyszerű cselekedet. Mindkét fél számára szomorú és visszafordíthatatlan az a tény, hogy már nem működnek együtt a dolgok, a szakítás mellett döntöttetek. Félreértések, bántások, összeférhetetlenség, sérelmek lapulhatnak a háttérben, amik a külön utakhoz vezethettek. Manapság megnehezíti a szakítást azok az újabb trendek, amik sajnos a felelősség felvállalása nélkül megvalósíthatóak. Ilyen a „ghosting” (szellemmé válás, eltűnés, különösebb indok nélkül) vagy a „zombie” (amikor valaki már szellemként eltűnt, de érthetetlenül mégis visszatér egy idő után) viselkedés is.

Ezek a trendek összefüggésben vannak a korunknak megfelelő egyszerű kommunikációs lehetőségekkel, a kapcsolatok gyors kialakulásával. Az erre kifejlesztett  applikációk és társkereső oldalak megléte által bárki egy gombnyomásra lehet egy következő randitól, „hook up”-tól (spontán találkozás a maga egyszerű szexuális értelmében). Ez a felgyorsult ütem előbb vagy utóbb magával vonz számtalan szétválást, szakítást, melyeket a legtöbben nehezen élünk meg. Nem könnyű akkor sem, ha te szeretnél véget vetni a kapcsolatnak, de azt sem kellemes hallani, amikor a párod jelzi, számára véget ért a együttlét. Mindkettőtök számára kellemetlen az a helyzet amikor belenézel a másik szemébe és őszintén elismered: „Nem megy tovább.”

A legfontosabb gondolat ebben az esetben, hogy felnőttként léptetek ebbe a kapcsolatba, ezért tartoztok egymásnak annyi tisztelettel, becsülettel, hogy ugyanígy próbáljatok kilépni a ebből.  

Így kellene jól szakítani

Mielőtt elkezdenéd  a kellemetlen beszélgetést a szakításról, kérdezd meg magadtól, vajon miért nem vagy elégedett a kapcsolattal. Valószínű, hogy nem egyik pillanatról a másikra döntöttél úgy, hogy véget vetsz a dolgoknak. Gondold át, milyen érzések, események vezettek a döntésedhez, amiket racionális érvekkel meg tudsz magyarázni a partnerednek.

Tedd fel magadnak a kérdést: „nincs már köztetek az a vonzalom ami korábban megvolt?” Vagy esetleg „kevesebb közös érdeklődési körötök van?” Beszéltél másokkal is ezzel kapcsolatban? Barátokkal vagy esetleg szakemberrel? Nekik milyen véleményük van ezzel kapcsolatban? Sok a megválaszolandó kérdés, ezeket magadnak kell feltenned és megtalálni rá a választ, mielőtt a párod elé állsz a döntéseddel.

Ne késlekedj a döntéseddel

Semmi nem rosszabb a másik fél számára, mint amikor meghallják az oly sokszor hallott: „Beszélnünk kell!” mondatot. Minél előbb megbeszéled az alkalmas időpontot a találkozásra, annál előbb megkönnyebbülsz amikor őszintén elmondhatod gondolataidat, érzéseidet és érveidet a másik félnek, miért döntöttél a szakítás mellett. Nem tudhatod milyen érzést fog kiváltani az őszinteséged a partnerből, de egy biztos, te megtettél mindent annak érdekében, hogy civilizált keretek között vitassátok meg a helyzetet. 

Nem árt ilyenkor, ha ugyanazt a forgatókönyvet követed, mint egy első randi A és B tervében, amikor megadsz magadnak egy időintervallumot a találkozásnak. Legyen egy ismerős vagy egy barát akire számíthatsz az események után, hogy megkönnyítsd a lelked. Ez azért is jól jöhet, mert megkíméled magad az órákon át tartó elemzéstől és a múltbéli számtalan sérelmek felhozatalától. Ha megszabtad a kellő időt erre a beszélgetésre akkor próbáld meg magad tartani hozzá, mindkettőtöknek könnyebb lesz az elválás.


Szex: Ha a férfi annyira nem érdeklődő
A szobatárs érzéssel kezdődik a gond, ha tapasztalod ezt magatokon, és nem …
Párkapcsolati problémák: a közös jövő közelebb hozhat
A párkapcsolati problémák sokfélék lehetnek, de a lényeg mindig az, hogy képesek …
„A nárcisztikus férfi lehet szerelmes?”
„Egy nárcisztikus férfi lehet szerelmes? Létezik olyan, hogy élete szerelme? Az exem …
Nyitott kapcsolat: Hogyan valósítható meg?
Egyre többen vallják be maguknak és társaiknak, hogy szükségük van valami újra, …

Légy kíméletes

Egyik szakítás sem kellemes senkinek sem. Ha te vagy, aki kezdeményezi akkor az is nehéz, ha veled szakítanak akkor esetleg váratlanul érhet a hír. A legfontosabb, hogy mindketten próbáljatok meg higgadtak maradni, kifejezni az érzelmeiteket, gondolataitokat, hogy bántás nélkül a másik tudtára adjátok azokat. Egy ilyen kellemetlen helyzetben hamar eluralkodhatnak az érzelmek, törekedjetek a kölcsönös megértésre.

Próbáld meg elkerülni a másik fél hibáit, hiányosságait

Egy szakítás megbeszélése sosem kellemes feladat, egyikőtök számára sem. Tudomásul vehetitek egymás esetleges múltban elkövetett hibáit vagy hiányosságait, de ahhoz már késő van, hogy ezeket elemezzétek. Abban viszont közösen meg tudtok egyezni, mik voltak a sarkalatos pontok és esetleg milyen tanulságot vontok le és visztek tovább magatokkal.

A későbbiekben hasznotokra válhat ezek feldolgozása. Egyikőtök sem tudja felülírni, a másik fél hogyan érezte magát az adott helyzetben, milyen problémái adódtak. Ezt mindenki a saját szemszögéből éli meg és reflektálja a másik felé. Ezért van szükség a kölcsönös megértésre és tiszteletre.

Ne említsd a szokásos mondatokat: „Ez nem a te hibád, hanem az enyém.”

A szakítás célja, hogy megértesd a másik személlyel, számodra mi volt az a pont, vagy eseménysorozat, mely meghozta a döntésedet. nem az, hogy megbántsd a másik személyt vagy éppen felhívd a (számodra kialakult) hiányosságait. Ebben a kellemetlen helyzetben a közös cél a sérülésmentes lezárás kialakítása és egymás megkímélése az esetleges negatív gondolatoktól, kritikáktól. 

Ne hagyj nyitva ajtókat a következő megszokott kijelentésekkel: „Most nem vagyok alkalmas egy hosszantartó kapcsolatra.” Ez bizonytalanságot kelt a másik személyben, megkérdőjelezheti saját viselkedését, hozzájárulását a kapcsolathoz.  

Légy direkt és határozott az érveiddel, ezek legyenekérthetők a másik számára. A kíméletes őszinteséggel nem teszel rosszat, megkönnyíted a helyzeteteket. Mindketten tudjátok, mi az igazság, ha kimondjátok, ne kerülgessétek a forró kását.

Minden egyes szakítás más és más a maga nemében. Személy szerint én is átéltem számtalanszor, mindkét oldalon. Nincs rá igazi recept, hogyan is valósítható meg, hogy senki sem sérüljön benne és méltósággal tudjon túllépni rajta. Ez a folyamat rajtatok múlik, hogyan tudjátok megvalósítani.

Az illusztrációt Hegyesi Mátyás készítette.

Ha tetszett a cikk, a támogatásodat kérjük, szeretnénk saját podcast műsorokat indítani párkapcsolati és szexológiai témákban, továbbá saját videókat is szeretnénk készíteni, amiken keresztül a kérdéseidre is válaszolunk! Ezekhez a fejlesztésekhez kérjük a támogatásod, jelenleg mindenki ingyen dolgozik a magazinon, de a hosszú távú működésünkhöz a segítségedre van szükségünk. A támogatást az alábbi linken keresztül küldheted el úgy, hogy meghívod a szerzőt és minket jelképesen egy kávéra. Köszönjük az adományt!

Allison Anna
Allison Anna

A cikket párkapcsolati és szexológus tanácsadó szakértőnk írta, Allison Anna. Az alábbi linken még több információt találsz róla. Kérdezz tőle, írj neki!