3 jele annak, hogy jó párkapcsolatban vagy

Boldog párkapcsolat… kissé elcsépelt a kifejezés, nem létezik egy adott recept, vagy formula ami alapján kimutatható, vagy mérhető lenne a boldogság fokozata. Mindenkinek megvan a saját titka, hogyan lehetséges, miként dolgozott rajta és milyen áldozatokat hozott azért, hogy jól működjön a kapcsolat. A mindennapok teendői közben gyakran elfelejtjük, mi is ez valójában: apró dolgok, cselekedetek, viselkedési formák, amiket talán észre sem vesztek egymásban, mégis ezek a kis kulcsok a harmóniában való együttéléshez.


Szex: Ha a férfi annyira nem érdeklődő
A szobatárs érzéssel kezdődik a gond, ha tapasztalod ezt magatokon, és nem …
Párkapcsolati problémák: a közös jövő közelebb hozhat
A párkapcsolati problémák sokfélék lehetnek, de a lényeg mindig az, hogy képesek …
„A nárcisztikus férfi lehet szerelmes?”
„Egy nárcisztikus férfi lehet szerelmes? Létezik olyan, hogy élete szerelme? Az exem …
Nyitott kapcsolat: Hogyan valósítható meg?
Egyre többen vallják be maguknak és társaiknak, hogy szükségük van valami újra, …

Szenvedélyes a kapcsolatotok? Fontos számotokra a testiség, az erotika? Vagy éppen jól szervezitek hétköznapjaitokat, tökéletes az összhang egy egy nap logisztikájában? Vagy egyforma az érdeklődési körötök, hasonló dolgokat szerettek csinálni? Ha elgondolkoztok, vajon az említett kérdésekből hányra tudnátok igennel válaszolni, máris kiderülnek a boldogság alapkövei. Az összeillésnek három dimenziója van, a gyakorlati, a szexuális és a közös hullámhossz, segítő kérdésekkel mutatjuk meg, hogyan elemezheted a párkapcsolatod minőségét.

 A párkapcsolatok dimenziói sokrétűek lehetnek. Minél több dologban megvan az összhang, annál nagyobb az összeillés köztetek.

A gyakorlati dimenzió a hétköznapokat jelenti

A gyakorlati dimenzió a mindennapok sikeres vezetését jelenti. A munkák egyenlően eloszlanak aszerint, ki mit szeret csinálni, miben jó, mihez van kedve. Az életmód, a házvezetés, pénzügyek, szabadidő, családi kapcsolatok, mind ide sorolhatóak.

Az életmódot tekintve fontos, hogy hogyan telik egy napotok? Ki kel korábban? Pacsirták vagy baglyok vagytok? Egyikőtök szívesen csinálja meg a reggelit, míg a másik kikészíti a ruhákat. Étkezések, főzés, kedvenc ételek is fontosak. Ha valaki szeret főzni, a másik cserébe biztos elmosogat utána.

Rendrakás, takarítás, házvezetés: talán egyvalaki felelős mindezért. De addig a párja bevásárol, megtankolja az autót, elintézi a számlákat. 

A pénzhez való viszonyotok is sokat elárul rólatok. Mire szoktatok költeni, milyen dolgokra? Milyen a költési stílusotok, érték vagy inkább minőségorientált? 

Családi kapcsolatok, azaz a szüleitekhez, rokonokhoz kapcsolódó viszony szintén meghatározó szerepet tölt be a harmonikus együttélésben.

Ha erős az összeillés gyakorlati dimenzióban, akkor észrevétlenül is kiegészítitek egymást. Ha egyes szokásaitok, habitusotok hasonló, tökéletesen boldogultok ebben a dimenzióban. Itt az ellentétek csak rövid távon vonzzák egymást, inkább a zsák a foltját lesz a nyerős páros.

A szexuális dimenzió lényege, hogy fesztelenül éljük meg a vágyainkat

A szexuális dimenziót  kezdetben a szenvedély, a vágy és a kölcsönös vonzalom megléte, ezek intenzitása fogja meghatározni. Egy kapcsolat elején ez tökéletesen működik, az újdonság varázsa elragad benneteket. De hogyan lehet ezt az állapotot fenntartani?

A legfontosabb pillérjei az őszinteség, a fesztelenség, a vágyak kifejtése és megélése, valamint az említett kölcsönös vonzalom. 

Mennyire találod vonzónak a párodat? Milyen fontos számotokra a szex? Hogyan élitek meg saját nőiességeteket/férfiasságotokat? Szereted hallani a hangját? Imádod ha mélyen a szemedbe néz? Apró kis mozzanatok, melyek észrevétlenül is szerepet játszanak a vágykeltésben. A kommunikáció is fontos: tudtok beszélni vágyaitokról? El szoktátok egymásnak mondani? Hogyan szoktatok szeretkezni? Vannak esetleg kimondatlan dolgok, melyek átalakíthatják eddigi szokásaitokat?

A titok kulcsa, hogy mindkettőtöket ugyanannyira érdekeljen és foglalkoztasson a szex. Ha kezdettől fogva azonosan, vagy hasonló módon vonzódtok egymáshoz, minden adott ahhoz, hogy hosszú távon is jól működjön a szexuális életetek. 

A közös hullámhossz azt jelenti, hasonló a gondolkodásunk

A közös hullámhossz, és egyben a harmadik dimenzió egyfajta ‘fél szavakból is megértjük egymást’ kapcsolatot jelent. Hasonlóan gondolkoztok, mindenről tudtok beszélni. A fontos dolgokban egyetértetek, de a kevésbé fontosakban viszont elfogadjátok egymás eltérő véleményét. Egyfajta lelki rokonság. A párom a legjobb barátom is egyben. Szinte azonosan zajlott a gyerekkorotok, megegyező neveltetést kaptatok. Mindez óriási előnyt jelent a harmónia kialakításában és megtartásában.

Milyen értékrenddel rendelkeztek? Hasonló a világnézetetek? Politikai, szociális kérdésekben is egyetértetek? Ha ezekre a kérdésekre mindketten azonos válaszokat adtok, akkor ebben a dimenzióban tökéletesen boldogultok.

Egy hajóban evezni…

Átnézve az egyes dimenziókat, remélem számotokra is egyértelmű, hogy rengeteg dolog befolyásolja a párkapcsolatotokat. Minőségét, mélységét, bensőségét sok oldalról lehet megközelíteni. A lényeg, hogy próbáljátok meg körbejárni az egyes dimenziókat, átgondolni a kérdéseket és azok válaszait. Ha esetleg hiányosságot véltek felfedezni, soha nem késő beszélni ezekről. Ezek a hiányosságok a megfelelő kommunikációval és az idő ráfordításával megoldhatók lesznek.

Mindegyik dimenzió más és más élményt nyújt, de a hosszú távú harmonikus párkapcsolat kulcsa mindenképpen a három dimenzió teljes megélésében rejlik.

Vajon hogyan néz ki a fenti hullámhosszok egyes megélése a mindennapokban, milyen minőségben élitek meg a párkapcsolatotokat? Íme pár ismérv, amellyel ti is tudtok azonosulni:

  1. Mindketten egy hajóban eveztek, megvannak a közös terveitek, hasonló elképzeléseitek vannak. Támogatjátok egymást egyes célok elérésében egészen a tervezéstől a megvalósításig. 
  2. Kölcsönösen megbíztok egymásban, nincsenek titkaitok. Mindent meg tudtok beszélni egymással, tabuk szinte nem is léteznek. Bármi legyen is amit meg kell beszélnetek, (jó, rossz vagy akár kellemetlen téma) álltok elébe.
  3. Megtartjátok saját identitásotokat. Én, te és mi megléte egy fontos tényező egy egészséges kapcsolat fenntartásában. Sok szerepben kell helyt állnotok, de ne feledkezzetek meg saját magatokról sem. 
  4. Az ‘énidő’ közös és egyedüli eltöltése. Ez minden olyan program lehet, amit szerettek közösen csinálni és kikapcsol vagy feltölt. Saját hobbik, sportolás, passzív pihenés. Bármi legyen is ez, érdemes ezt az időt magatokra szánni.
  5. Ösztönözzétek egymást új dolgok átélésére, kipróbálására. Egy-egy biztató szó vagy cselekedet mágikus hatással lehet a másikra, ne féljetek átlépni a komfort zónátokat ennek érdekében.
  6. Hallgassátok meg egymást, kinek éppen mi az ami fontos, amit szeretne elérni vagy megvalósítani. Az egyenes kommunikáció és ‘én közlés’ segíthet a kapcsolaton belüli biztonság érzés kialakulásában és meglétében. A figyelmes meghallgatás fontos alapja, hogy igazán megértsétek egymást.
  7. A kölcsönös tisztelet megléte is jelentős szerepet játszik a harmonikus kapcsolat meglétében.  Ha esetleg különböző véleménnyel vagytok egyes dolgokat illetően, törekedjetek arra, hogy kialakuljon az a bizonyos „win/win” helyzet. 
  8. Legyenek reális, ténylegesen megvalósítható közös terveitek. Néha mindannyian hajlamosak vagyunk álmodozni, valóban mi lenne az ideális számunkra. De ezek tényleg csak álmok és a mindennapi életre lefordítva nem kivitelezhetőek. Maradjatok egyszerűek, de nagyszerűek!
  9. Csapatmunka mérleg, amikor mindenki annyit ad bele a közösbe amennyit megtehet a legjobb tudásának és képességeinek megfelelően. Erősségek és gyengeségek kiegyenlítik egymást, hiszen így jön létre a közös munka.
  10. Családi, baráti kapcsolatok tisztelete és közös fenntartása. A párkapcsolatban eltöltött idő alatt biztosan kialakultak olyan szokások, esetleges tradíciók, kötelezettségek, melyeket egymást tisztelve be tudtok tartani szeretteitek felé. Fontos, hogy ezek is szerves részét képezzék a kapcsolatotoknak.

Azt gondolom, hogy a fenti pár gondolatot átolvasna nem is annyira nehéz számvetést tenni, nálatok hogyan működnek a mindennapok. A titok az, hogy tulajdonképpen ti teremtitek ezt meg egymásnak. Amikor úgy döntöttetek, hogy összekötitek az életeteket és egy párkapcsolatban fogtok élni, akkor megalapult ez az egység, a MI. Ezután csak rajtatok múlik, hogy ez a csapat hogyan fog működni. Minden siker mögött rengeteg munka, szorgalom, energia befektetés és odaadás áll. Ezek az alapkövek.

Ha tetszett a cikk, a támogatásodat kérjük, szeretnénk saját podcast műsorokat indítani párkapcsolati és szexológiai témákban, továbbá saját videókat is szeretnénk készíteni, amiken keresztül a kérdéseidre is válaszolunk! Ezekhez a fejlesztésekhez kérjük a támogatásod, jelenleg mindenki ingyen dolgozik a magazinon, de a hosszú távú működésünkhöz a segítségedre van szükségünk. A támogatást az alábbi linken keresztül küldheted el úgy, hogy meghívod a szerzőt és minket jelképesen egy kávéra. Köszönjük az adományt!

Allison Anna
Allison Anna

A cikket párkapcsolati és szexológus tanácsadó szakértőnk írta, Allison Anna. Az alábbi linken még több információt találsz róla. Kérdezz tőle, írj neki!