Ezeket a beszélgetéseket ajánljuk randizáshoz, kapcsolatban élőknek is

Az ismerkedési szakaszban túljutunk már a mivel foglalkozol, hol tanulsz kérdéseken, aztán jön ugye a következő periódus, amikor azt várjuk, hogy hopp, ha külsőleg és egyéb paradigmák szerint vonzó a másik, akkor rögtön szeressük is. Csakhogy ebben óvatosak vagyunk és bizonytalanok is, mert nem tudjuk, hogy miként érhetjük ezt el. Amíg nem látjuk, hogy milyen a lelke  – például nem egy hosszú munkatársi kapcsolat van mögötte  –, akkor varázsütésre hiába várjuk az érzelmi kötődést. Ezt siettetni egyhamar nem lehet, de picit lendíteni rajta igen. 

A leendő partner esendősége, önismerete és a különböző érzékek beindítása mind megsegítik az intimitás, azaz a közelség érzésének kialakulását.

Robert J. Sternberg pszichológus szerelemről szóló elmélete  azt mondja, hogy az ideális szerelmi partnerhez három összetevő elengedhetetlen. Az intimitás, a szenvedély és az elköteleződés. Az elsőhöz, az intimitás eléréséhez, azaz a másik közel engedéséhez ad egy kis útmutatót a következő pár technika. Ráadásul eljött az otthonmaradás ideje a COVID-19 világában, azon szerencsések, akik előtte már összeszedtek egy partnert, de moziba és színházba nem vihetik jelenleg, ők ebben az időben is közelebb kerülhetnek a másikhoz lélekben az alábbi kérdésekkel.

Beszélgetés okos kérdésekkel – 36 kérdés a szerelemért

Használj különleges kérdéseket, amelyeket akár abból a bizonyos 36-os kérdéssorból is megtehetsz, ami segít szerelembe esni, ezt ide kattintva lehet végigolvasni. Lehet, hogy ez kicsit sok lesz egy pár randi elteltével, de használhatsz jól bevált kérdéseket is, és ha kreatív vagy, találj ki újakat! Például ezteket:

Ha holnap nyernél a lottón, mit vennél először belőle?

Milyen szuperképességet szeretnél magadnak?

Ha bárhova elutazhatnál holnap, ha nem lenne koronavírus, akkor hova utaznál?

Mi szerettél volna lenni kicsi korodban?

Ossz meg zenéket a partnerrel!

Azzal, hogy megosztunk egymással zenét, playlistet, megvan annak a kockázata, hogy a másiknak nagyon más a zenei ízlése. Ha nem bírjuk vállalni azt, amit hallgatunk, akkor nem vagyunk jó úton az önbizalom terén, így itt az idő, hogy ezzel a gyakorlattal ezt is fejlesszük! A zene egy újabb érzékünkre hat, a hallásra, ezért  kulcs lehet ahhoz, hogy a lelkünkhöz jusson a leendő partner és mi is hozzá.

Könyvek és cikkek megosztása

Azt hiszem, nem sok ember olvas végig egy Háború és békét valaki kedvéért, de egy idézetet már annál inkább. Küldj számodra, vagy a másik számára érdekesnek tűnő cikket! Nyugodtan fotózd be és küldd el a kedvenc részedet a könyvből vagy egy novellát akár. Maximum azt mondja, hogy ő nem olvas szívesen semmit, vagy csak annyit, ami a Facebookon jön. De ha ilyen a kiválasztott hősünk a Tinderről, mi pedig más jellegű kulturális tőkével bírunk, akkor lehet, hogy jobb, ha már a kapcsolat korai szakaszában kiderül, nem sok közös van bennünk

Nézz a párod szemébe 4 percig!

Ez a gyakorlat segíthet a partner közelségéhez, de csak akkor, hogy valóban nyitottak vagyunk az ilyen jellegű játékokra is. A következő érdekes videóban nézhetitek meg ezt a kísérletet, ahol van aki nevetéssel, más sírással, de mindenképp valamilyen felkavaró reakcióval reagált rá. Az biztos, ha addig nem néztük meg jól a partnerünket, hogy eléggé tetszik-e, ebben a gyakorlatban megtehetjük.

Ölelés

Az ölelés jó hatását már számos kutató bizonyította, de nagy felismerés nem kell ahhoz, hogy tudjuk, milyen erővel bírhat. Csakhogy ez idő, valószínűleg az ölelés nem fog menni azonnal. Ehhez idő kell. Az viszont már a kapcsolat kora-közép szakaszában is építő, ha a reggeli elválás vagy esti búcsúzkodás idején öleljük meg a másikat. Aztán mindenki eldönti, hogy kiskifli-nagykifli vagy egyéb hancúrozással folytatja, de az ölelés és puszi legyen az a bizonyos minimum.

Közös légzés

Elméletben az együtt légzés is működhet egymáshoz közel kerülni, feltehetően ha a jógaórán ismerkedtünk meg. Kevésbé spirituális partnereknek nem biztos, hogy bejön ez a technika. Aki viszont élvezi, annak nagyon mély élményt nyújthat az, hogy a másikkal megpróbálja együtt venni a levegőt.

Értő hallgatás

Hagyd a másikat beszélni, és csak figyeld. Sokan kötődünk azokhoz, akik csak meghallgatnak minket és nem kioktatnak, nem adnak tanácsot csak ha kérik, és figyelnek ránk.

Napi ceremónia 10 percben

Legyen napi ceremónia, valahogy úgy, mint a Kishercegben. Ilyenkor tudja a Kisróka, hogy eljön az ő ideje, amikor a másik vele foglalkozik. Ebben az időben kérdezzük meg: „Milyen napod volt?” vagy „Tudok valamit segíteni a holnapodban?” 

A dicséretnek óriási ereje van

Mondj 5 dolgot, amiért hálás vagy a partnerednek vagy jólesett tőle öt dolog az elmúlt időszakban. Ez vonatkozhat az elmúlt napra vagy hétre, de legyen rendszeres, hogy mindig tudja a másik, fontos nekünk.

Meglepetés üzenetek

Hagyj kedves üzeneteket a másiknak! Például, ha az ételhordó műanyag falára felragasztasz egy kis cetlit, hogy „Jó, hogy vagy!” felirattal, akkor még jobb kedvvel fog enni.

+ 1 Legyen közös bakancslistátok!

Írjátok össze,, hogy milyen programot szeretnétek együtt csinálni, fontos közös lista legyen, és ennek lehetnek allistái is: például filmlista, helyszínlista, múzeumlista, szexuális jellegű kívánságok listája (pl. kiegészítő eszközök, ruhák satöbbi).

Kalandra fel, légy egy szinttel feljebb és zárd szívedbe a másikat!

Ha tetszett a cikk, a támogatásodat kérjük, szeretnénk saját podcast műsorokat indítani párkapcsolati és szexológiai témákban, továbbá saját videókat is szeretnénk készíteni, amiken keresztül a kérdéseidre is válaszolunk! Ezekhez a fejlesztésekhez kérjük a támogatásod, jelenleg mindenki ingyen dolgozik a magazinon, de a hosszú távú működésünkhöz a segítségedre van szükségünk. A támogatást az alábbi linken keresztül küldheted el úgy, hogy meghívsz minket jelképesen egy kávéra. Köszönjük az adományt!

Skultéty Dóra
Skultéty Dóra

Szexuális nevelés a szakterületem, hat éve indítottam útjára a „Párkapcsolatok Egészséges Jövőjéért” programot, fő kutatási területem a szexuális nevelés és a párkapcsolattal kapcsolatos attitűdök vizsgálata. Az alábbi linken még több információt találsz rólam. Kérdezz tőlem, írj nekem!