Hogyan lehet felkészülni 40 év felett az első gyerek vállalására?

Gyakran hallani, hogy a nőknek azt tanácsolják, szüljenek 35 éves koruk előtt. A statisztikák szerint azonban a kilencvenes évektől fogva megsokszorozódott azoknak az elsőszülötteknek a száma, akiket 40 év feletti nők szültek. Rengeteg oka lehet annak, ha valaki csak negyven éves kora után érzi azt, készen áll a gyerek születésére. Ennek csak egyike a karrier és az anyagiak. Biztos, hogy köze van ahhoz is, hogy a társkeresés hogyan alakul, ahogy ahhoz is, hogy az adott személy milyen félelmekkel él a témával kapcsolatban.

Például egy olyan nőnek, aki egész gyerekkorában érzelmi vagy akár testi bántalmazást is kapott a szüleitől, biztosan problémái lesznek az intimitás megélésével. Ez pedig hatással lehet a gyerekvállalásra. Amikor azt halljuk, hogy valaki valamilyen ok miatt nem szeretne még gyereket, fontos, hogy tiszteletben tartsuk, ne ítélkezzünk. Nem tudhatjuk, milyen testi vagy lelki okok állhatnak ennek hátterében. A lelki gondokat, amik a családalapítás útjában állnak, szakember segítségével meg lehet oldani. Ha a körülmények alkalmasak, akkor kisebb odafigyeléssel egészséges, életerős babának adhatunk életet.

Szex: Ha a férfi annyira nem érdeklődő
A szobatárs érzéssel kezdődik a gond, ha tapasztalod ezt magatokon, és nem …
Párkapcsolati problémák: a közös jövő közelebb hozhat
A párkapcsolati problémák sokfélék lehetnek, de a lényeg mindig az, hogy képesek …
„A nárcisztikus férfi lehet szerelmes?”
„Egy nárcisztikus férfi lehet szerelmes? Létezik olyan, hogy élete szerelme? Az exem …
Nyitott kapcsolat: Hogyan valósítható meg?
Egyre többen vallják be maguknak és társaiknak, hogy szükségük van valami újra, …

Negyven év felett számos előnye van a gyerekvállalásnak, az anyagi helyzet feltehetően jobb, mint huszonéves korban. A középkorúságnak megvan az az előnye, hogy a karrier és az anyagiak megengedik, hogy több időt töltsön az édesanya a gyerekével. A háttér és a gyerekneveléshez való felelősségteljesebb hozzáállás előnyös a gyerek számára, hiszen az oktatásban, a tanulásban ezek sokat segíthetnek.

A terhesség nem kockázatos?

A mai orvosi technológiának köszönhetően rendszeres szűrővizsgálatokkal elkerülhetők a komolyabb problémák. Az orvosok biztos, hogy kiemelkedő figyelmet fordítanak arra, hogy egészséges legyen a baba. Kockázatos lehet a terhesség, pláne, ha az édesanya elhanyagolja a vizsgálatokat. Negyven felett nagyobb eséllyel előfordulhat terhességi cukorbetegség, magas vérnyomás, születési rendellenességek (nagyobb az esély a Down-szindrómára). Nagyobb az esélye a méhen kívüli terhességnek, ahogy a vetélésre is van esély sajnos.

Mindennek az is lehet az oka, hogy a női test 35 éves kor után máshogyan működik a hormonoknak köszönhetően. Kevesebb egészséges petesejtünk van, kevesebb petesejtünk van a megtermékenyítésre. Amíg a pubertáskorban 300 000 és 500 0000 körüli a petesejtszám, ez 50 éves korra mindössze 1000. „A harmincas életévek elején elkezd csökkenni a megtermékenyíthetőség, évente 3-5%-kal csökken a teherbeesés esélye, igazán drámai esés a negyvenes évek után figyelhető meg. A nők a 20-as életéveikben 12-15% valószínűséggel vetélnek el, ez az arány 40 év felett az 50%-ot is eléri.” – áll a Maternity oldalán. A biológiai tényeket nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

A terhesség idején az egészségügyi betegségek szintén kockázatot jelenthetnek, így akár a túlsúly, az inzulinrezisztancia, a pajzsmirigybetegségek mind befolyásolhatják a terhesség állapotát.

Hogyan foganhat meg a baba 40 év felett?

A teherbe esés eltarthat egy ideig, bármilyen életkorban, azonban 40 év felett tovább is eltarthat. Amennyiben hat hónapnyi próbálkozás után sincs eredmény természetes úton, érdemes szakorvosokat megkeresni, és kivizsgáltatni magunkat. Ultrahangvizsgálatok, laborvizsgálatok (petefészek, méh vizsgálatai) biztosan szükségesek. Ha egyéb szervi okai nincsenek a teherbeesésnek, akkor termékenységgel foglalkozó szakemberhez kerülünk – mesterséges úton megtörténhet a fogantatás.

A mesterséges megtermékenyítés egyik legismertebb formája a lombikbébi program. Azok a nők, akik ebben részt vesznek, fokozott orvosi felügyeletre számíthatnak, ám ennek ellenére is sajnos a vetélésre nagy lehet az esély. Azzal segíthetjük a 40 év feletti gyerekek vállalását, ha egészséges(ebb) életet élünk, a rendszeres mozgás, az étkezés sokat segíthetnek, ahogy a családalapítás tervezgetési szakaszában az orvosi kivizsgálások is segíthetnek.

Befolyásolhatja az életkor a szülést?

A mesterséges úton fogant babát biztos, hogy az édesanya nem a természetes, hüvelyi úton szüli meg. Az orvosok műtéttel segítik a születést. A termékenységi programoknál a koraszülésnek nagyobb az esélye, rizikós lehet a szülés maga, nagyobb az esély a terhességi toxémiára (preeclampsia). A császármetszéssel a baba és az édesanya egészséges maradhat.

Negyven éves kor felett ha természetes úton fogant meg a baba, akkor is kockázatos lehet a hüvelyi úton való szülés. Nagyobb lehet a halva születés kockázata is. Érdemes az orvosokkal mindent megbeszélni és együtt tervezni a szülést. Készüljünk fel a társunkkal, rokonokkal együtt arra, mi történjen, ha mégis császármetszésre kerülne sor. Ki mit vállaljon az első hetekben, a gyerek érkezésével.

Ma már egyáltalán nem ritka, hogy a szülőszobán 40 év feletti nőkkel találkozni, így attól sem kell félni, hogy ítélkező, modortalan hangvétellel találkozunk a kórházban, a vizsgálatok közben. A családalapítást 40 év felett pusztán csak az egyéni (szervi vagy lelki) okok akadályozhatják. Biztos, hogy az orvosok mindent megtesznek majd azért, hogy az édesanya és a gyerek is egészségesek legyenek.

Forrás: Healthline.com

Az illusztrációt Hegyesi Mátyás készítette.

Ha tetszett a cikk, a támogatásodat kérjük, szeretnénk saját podcast műsorokat indítani párkapcsolati és szexológiai témákban, továbbá saját videókat is szeretnénk készíteni, amiken keresztül a kérdéseidre is válaszolunk! Ezekhez a fejlesztésekhez kérjük a támogatásod, jelenleg mindenki ingyen dolgozik a magazinon, de a hosszú távú működésünkhöz a segítségedre van szükségünk. A támogatást az alábbi linken keresztül küldheted el úgy, hogy meghívod a szerzőt és minket jelképesen egy kávéra. Köszönjük az adományt!

Sereg Tímea
Sereg Tímea

A cikket párkapcsolati és szexológus tanácsadó szakértőnk írta, Sereg Tímea, akiről több információt az alábbi linken lehet olvasni. Kérdezz szakértőnktől, írj nekünk!