Fáj a szex szülés után, később jobb lesz?

„Nagyon fáj a szülés utáni behatolás, mit tegyek? Ki kell várnom a 6 hetet mindenképp? Utána jobb lesz?”

Andrea (ál)nevű olvasónktól kaptuk a kérdés emailen, mit tegyen, hogyha fájdalmat érez behatolás közben. Ha neked is van kérdésed akár ezzel kapcsolatban, akár más párkapcsolati és intim témában, várjuk a leveled a lovelab@lovelab.hu email címre. A szakértői válasz mellett az anonimitást is garantáljuk! 

Mit tegyünk?

Először is nőgyógyász kivizsgálása szükséges. A szülést követő hat hétben tilos a szexuális élet, ezután a nőgyógyász megvizsgál, és ha mindent rendben talált, akkor térhettek vissza a szeretkezésekhez. Ez az időszakot a császármetszés után és a természetes úton való szüléssel is ki kell várni. A hüvelyi szülés során kitágul a hüvely, hámsérülések és repedések is keletkezhetnek rajta. Ha heg áll a hátterében, akkor az orvos erre megoldást fog találni, akár lézeres központot is felkereshetsz, ahol a szakember segít ezen a problémán. Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne erőltesd, mielőtt nem vizsgálja meg a szakorvos.

Az is lehet, hogy valamilyen hüvelyi fertőzés a fájdalom oka, ezt is a nőgyógyász fogja kizárni, illetve ír rá megfelelő kezelést. A szoptatás hormonális változásokkal jár, így libidócsökkenés és hüvelyszárazság is oka lehet a behatolás közben érzett fájdalomnak.

Utóbbi esetében, ha mégis erőltetitek a szexuális aktust, az ismét hámsérüléssel járhat, valamint a fertőzésekre való esélyt is növeli. A síkosító könnyíti a behatolást. Van, akinek könnyen visszatér a nemi vágya és élvezi, hogy végre ismét szexuális életet élhet, van aki minél inkább kihúzná későbbre. Ennek számtalan oka lehet, például az, ha valaki elégedetlen a testével. A partner valószínűleg sokkal fontosabbnak tartja, hogy ismét a vágyott partnerével szeretkezhet, mint az a pár kiló súlyfelesleg. A mellek is szép kerekek ilyenkor, érdemes ennek is örülni. Még ha jelenleg „szűzlányi” fájdalmat is érez, ez el szokott múlni. Az intimtorna számtalan előnnyel jár: a test megismerésével, annak erősítésével és a libidó növelésével. Csak ajánlani tudom.

Tapasztalatok a szülés utáni szexről

Más nők is fájdalmat élnek meg, tapasztalata mindenkinek van, aki átesett rajta. Íme néhány eltérő korú női kliens tapasztalata:

„Nekem semmi különbség nem volt a 4 gyerek esetében.”

„Az egyiket császárral szültem, a másik hármat természetes úton. Nagyon sérültem, de nem ez befolyásolta az együttlétet, inkább úgy érzem, hogy a lehetőségek hiánya. Idő, fáradtság satöbbi. Nekem idő szükséges ahhoz, hogy ráhangolódjak. Ez van.”

„Mindkettőt természetesen szültem, az első szülése utáni első együttlét nagyon fájt, mintha szűz lennék, a második szülése után viszont nem éreztem semmit.”

„Nekem ugyan császár volt mindkettő, tehát alapból nem az volt a probléma.”

„Most hogy ők külön szobában és egész éjjel alszanak határozottan jobb a szexuális élet.”

„Két lányom született eddig: az első császár volt, és akkor még a lehetőségek is jobbak voltak, jó alvó gyerek lévén. A második természetes úton született, azt tapasztaltam, hogy felszívódó varrattal és borzalmasan alvó gyerek mellett fényévekkel rosszabb volt. Jó sok idő kellett hozzá, hogy rendbe jöjjek, másfél év.”

„Hét gyereket szültem, mindegyiket természetesen úton. Belül mindig felszívódó varrattal, kívül kiszedték. Gátmetszés hol volt, hol nem, de nem éreztem a továbbiakban ezzel kapcsolatban összefüggést. Nekem mindig 9-10 hónap kellett a teljes regenerálódásig.”

Az illusztrációt Hegyesi Mátyás készítette.

Ha tetszett a cikk, a támogatásodat kérjük, szeretnénk saját podcast műsorokat indítani párkapcsolati és szexológiai témákban, továbbá saját videókat is szeretnénk készíteni, amiken keresztül a kérdéseidre is válaszolunk! Ezekhez a fejlesztésekhez kérjük a támogatásod, jelenleg mindenki ingyen dolgozik a magazinon, de a hosszú távú működésünkhöz a segítségedre van szükségünk. A támogatást az alábbi linken keresztül küldheted el úgy, hogy meghívsz minket jelképesen egy kávéra. Köszönjük az adományt!

Skultéty Dóra
Skultéty Dóra

Szexuális nevelés a szakterületem, hat éve indítottam útjára a „Párkapcsolatok Egészséges Jövőjéért” programot, fő kutatási területem a szexuális nevelés és a párkapcsolattal kapcsolatos attitűdök vizsgálata. Az alábbi linken még több információt találsz rólam. Kérdezz tőlem, írj nekem!