Beszélni kell a gyerekekkel – szexuális nevelés szülőként

Akárhogy is nézzük, a gyerekekkel nagyon nehéz beszélgetni a szexualitásról. Egyrészt függ attól, hogy mi épp hányadán állunk a szexualitásunk testi-lelki vonulatával és a párkapcsolatunkkal. Attól is függ, hogy mennyire volt ez tabutéma abban a családban, ahonnan mi származunk. Megnyugtató hír, hogy a beszélni a gyerekekkel a szexualitásról mindenkinek nehéz, azoknak is, akik felszabadultabbak. De megtanulható, és nagy hókuszpókusz nincs benne. Összegyűjtöttük azt az öt leggyakoribb kérdést, amikkel a kópék a szülőket terhelhetik, és meg is válaszoltuk, hogy felkészültebbek legyünk a válaszadásban:

1. Múltkor éjjel miért hallottam hangokat a szobátokból?

Az egyik legkellemetlenebb szituáció, amikor a gyerekünk konkrétan a mi életünkre kérdez rá, és nem csak holmi általános választ kér a hiányos biológiai ismereteinek bővítése végett. Ilyenkor a következő választ adhatjuk:

„Apával a mi kis felnőttidőnket töltöttük és ilyenkor nevetünk, ölelkezünk, hangoskodunk néha. Sajnálom, hogy felébresztettünk és megijedtél.” 

Fontos, hogy a gyerek megnyugodjon, hogy anya és apa együtt vannak, jól érzik magukat és semmi rémes dolog nem történt a szomszéd szobában.

2. Anya, ez mi?

(Miközben egy vibrátort vagy egyéb szexuális segédeszközünket tartja a markában, amit megtalált az éjjeli szerkényünkben.) Lehet, hogy a lányunk a körömpolírozó után kutat a szekrényünkben, de egy másik tárgy aztán elvonja a figyelmét. Vegyünk egy mély levegőt és nyugtassuk meg, nehogy azt higgye, hogy valami rosszat csinált.

„Ez egy játék felnőtteknek a masszírozáshoz. Ahogy a gyerekeknek, úgy a felnőtteknek is gyártanak játékokat.” 

3. Az emberek csak a babacsinálás miatt szexelnek?

 Erre találó válasz lehet, hogy:

„Nem kicsim, a szex más dolgokat is magában rejt. Élvezik a felnőttek, amikor csinálják. Ha nem akarnak babát, akkor is szexelnek, csak akkor valamilyen módon megoldják, hogy ne legyen belőle kisbaba. Például. gyógyszert szednek be a nők. Szexelni, azaz szeretkezni nagyon szeretnek az emberek. Azért is hívják szeretkezésnek, mert azokkal tesszük, akikkel ez nagyon jó érzés. Mással nem érdemes.”

4. Te szexeltél mással is mielőtt apával voltál?

Ha mélyen vallásos családból származunk, maximum elkerekedik a szemünk és rávágjuk, hogy nem. De ha nem ez a helyzet, akkor érdemes őszinte válaszunkkal azért nem sokkot okozni a kamaszodó gyerekünknek. Kerüljük a következő választ:„Igen, fél Magyarország megvolt már, tudod milyen kapós voltam, nézd, mutatom is őket Facebook-on.” Ehelyett inkább fogalmazzunk úgy:

„Igen, voltak apukád előtt is partnereim, de nagyon örülök, hogy végül ő lett az édesapád, mert nálad jobb produktum nem lett volna senkivel.”

Esetleg egy puszit is adhatunk a homlokára mosolyogva, hisz az eredmény valóban tökéletes, még ha esetleg a párkapcsolat apával azóta megszűnt.

5. Anya, a szex tud fájdalmas lenni?

Ilyenkor a lányunk valószínűleg nem a BDSM kultúra tárházára gondol, ne ijedjünk meg, hanem arra, hogy fáj-e elsőre. Válaszadásunk legyen szeretetteli és együttérző.

„Van akinek fáj, van akinek nem, de pár alkalom után hatalmas élmény és élvezet. Ha nagyon fájna szólj mindenképp, mert akkor van arra is megoldás, elviszlek egy nőgyógyászhoz és az segít ezen. Ez nagyon ritka, így nem kell félned, de még erre is van megoldás.”

Az illusztrációt Hegyesi Mátyás készítette.

Ha tetszett a cikk, a támogatásodat kérjük, szeretnénk saját podcast műsorokat indítani párkapcsolati és szexológiai témákban, továbbá saját videókat is szeretnénk készíteni, amiken keresztül a kérdéseidre is válaszolunk! Ezekhez a fejlesztésekhez kérjük a támogatásod, jelenleg mindenki ingyen dolgozik a magazinon, de a hosszú távú működésünkhöz a segítségedre van szükségünk. A támogatást az alábbi linken keresztül küldheted el úgy, hogy meghívod a szerzőt és minket jelképesen egy kávéra. Köszönjük az adományt!

Skultéty Dóra
Skultéty Dóra

Szexuális nevelés a szakterületem, hat éve indítottam útjára a „Párkapcsolatok Egészséges Jövőjéért” programot, fő kutatási területem a szexuális nevelés és a párkapcsolattal kapcsolatos attitűdök vizsgálata. Az alábbi linken még több információt találsz rólam. Kérdezz tőlem, írj nekem!